La diversitat lingüística, a un clic

El Diccionari de Llengües del Món recull informació de 1.264 llengües

Publicat el 28 de febrer de 2015 a les 20:30

El diccionari recull 1.264 llengües d'arreu del món Foto: Jordi Palmer / Nació Digital
 

Al món hi ha més de 7.000 llengües, una diversitat que conforma un dels puntals del patrimoni cultural de la humanitat. Cada una d'aquestes llengües representa una manera determinada d'entendre el món i la naturalesa humana, raó per la qual salvaguardar i conèixer aquesta riquesa és una necessitat de primer ordre.

Amb la voluntat d'ajudar a protegir aquesta diversitat lingüística, el Termcat ha posat en marxa el Diccionari de Llengües del Món, un compendi en línia de 1.264 idiomes, amb informació sobre la llengua, els llocs on es parla, la filiació lingüística i dades sociolingüístiques. A més, el nom de cada llengua es presenta en català i en la llengua de què es tracta, i a més a més en àrab, gal·lès, alemany, anglès, espanyol, basc, francès, gallec, guaraní, italià, japonès, neerlandès, occità, portuguès, rus, suahili, amazic i xinès.

A Catalunya es parlen gairebé tres-centes llengües

 
Segons Jordi Bover, director del Termcat, el recull de llengües del nou diccionari s'ha fixat en primer lloc "en les llengües europees, les llengües mediterrànies i les llengües que parla la gent que resideix a Catalunya", que actualment arriben gairebé a les tres-centes i no paren de créixer. En aquest sentit, la directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), M. Carme Junyent, ha insistit que "la informació no és estàtica" ja que en les últimes setmanes s'han pogut incorporar tres noves llengües. 

Així mateix, Junyent ha aprofitat la presentació del diccionari per fer una crida a "ocupar-se de totes les llengües", i en especial a "restituir els seus noms", ja que en molts casos es denominen "amb termes despectius", com és el cas "de l'esquimal i el xeiene".