La nova sèrie d'Ana Bolena d'HBO Max provoca crítiques racistes

Jodie Turner-Smith protagonitza la nova ficció que segueix els últims mesos de vida de la dona del polèmic Enric VIII d'Anglaterra

Publicat el 10 de novembre de 2021 a les 12:54
Actualitzat el 10 de novembre de 2021 a les 16:15
Nova polèmica racista en el món de l'audiovisual per una adaptació d'un personatge històric. HBO Max ha presentat la seva nova minisèrie sobre Ana Bolena, estrenada a la plataforma ahir mateix 9 de novembre -procedent de la cadena britànica Channel 5-, que abordarà la vida de qui va ser reina consort d'Anglaterra amb Enric VIII i decapitada per adulteri en un judici injust. Fins aquí, tot bé.

El problema radica en el fet que l'actriu protagonista és la britànica Jodie Turner-Smith, una decisió que ha aixecat una allau de crítiques racistes perquè "no s'adequa al rigor històric de l'època ni el personatge d'Ana Bolena". HBO ha estat objecte d'atacs i greus acusacions per part dels seus usuaris i diversos crítics, que consideren "un error" la decisió.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-r4A9dVwIjQ[/youtube]
Bolena ha estat representada fins a sis cops a l'audiovisual des de fa gairebé 90 anys. La primera va ser en la reverenciada pel·lícula que protagonitzava Charles Laughton, La vida secreta d'Enric VIII, en què la reina consort era interpretada per Merlene Oberon. Altres obres destacades han estat els papers de Natalie Dormer a la sèrie Els Tudor, el de Natalie Portman a The Other Boleyn Girl i Claire Foy, a la minisèrie Wolf Hall. Totes elles amb un clar cànon d'estètica, molt diferent del segle XVI.

La cinematografia clàssica de Hollywood i les adaptacions d'històries sobre les etapes antigues de la humanitat sempre han estat marcades per les estètiques amb rigor històric dubtós. Des de les pel·lícules de l'edat d'or del cinema, com Quo Vadis, Cleopatra, Ben-Hur, Els 10 manaments o Espartac fins a les peces modernes com Troia, Alexandre, Gladiator o Els Tudor. Una situació que s'ha repetit en la majoria de les adaptacions clàssiques de les novel·les russes -interpretada en la majoria dels casos per actors americanso russos- o en ficcions amb personatges asiàtics.