La poesia s'uneix a la lluita

Ara Llibres publica una antologia amb "50 poemes de revolta" | El volum se suma a d'altres iniciatives similars que donen la veu de la reivindicació als poetes

Publicat el 15 d’agost de 2015 a les 16:00
"D’aquella cruïlla permanent que és la passió i la revolta per la llibertat –lliures els pobles i lliures les persones–, neixen aquests versos lliures entre iguals que ara vindran, amb les mil preguntes de sempre que hem de seguir aprenent a respondre", tal com escriu David Fernàndez al brillant pròleg que fa de pòrtic a Llibertat! 50 poemes de revolta. El nou volum de la col·lecció d’antologies de poemes d’Ara Llibres reivindica, més que mai, el poder de la paraula, i la convicció que una idea pot ajudar a entendre el món o, fins i tot, acompanyar-nos en el trànsit de canviar-lo.

 

Ara Llibres publica l'antologia «Llibertat! 50 poemes de revolta» Foto: Ara Llibres

El concepte de la "Llibertat" és prou ampli i necessari com per a què hi hagi espai per a moltes veus que la reivindiquin. En els cinquanta poemes que formen el llibre, la llibertat és entesa com una necessitat creativa, perquè els artistes, a qui sovint s’acusa de mel·liflus i poc compromesos, també tenen coses a dir en aquest batibull que és l’actualitat política catalana. Per extensió, l’actualitat política d’un món viu –i amb tantes mancances democràtiques– com el nostre.

El nou volum de la col·lecció d’antologies d’Ara Llibres, coordinat per Jaume Subirana, mostra, doncs, una cinquantena de poetes que baixen i van baixar de la seva torre d’Ivori per ser part de la "massa" popular que lluita, que es manifesta i que s’expressa. La tria, extensa i diversa, és formada per veus d’aquí de més enllà, però sempre amb el denominador comú d'aquest anhel de lluita.
 
La poesia i llibertat, motiu de diverses publicacions

 

La portada d'«Assumiràs la veu», amb una il·lustració de Jordi Borràs. Foto: Ed.Terrícola

La proposta s’uneix a d’altres iniciatives anteriors, estèticament singular i reeixides, i que van comptar amb el suport dels lectors més compromesos. L’any 2014, poc abans del 9-N, l’editorial independent Edicions Terrícola ja va sorprendre amb una antologia similar, però amb un punt de partida diferent. En aquella ocasió, i sota el títol evocador d'Assumiràs la veu (parafrasejant Vicent Andrés Estellés), es va demanar a 33 poetes d’arreu dels Països Catalans que fessin un poema sobre el concepte de llibertat. L’obra és un ric mostrari de poetes joves i consagrats, tots ells en actiu quan es va fer, amb autors provinents de tots els punts de parla catalana, inclòs l’Alguer.
 
Encara abans d’aquest volum, que va antologar el poeta mallorquí Pau Vadell, l’editorial Setzevents va aplegar sota el nom de Ningú no ens representa. Poetes emprenyats, un recull, també format per peces inèdites, de poemes sorgits a partir del recital que es va viure el 19 de maig del 2011 la Plaça de Catalunya de Barcelona, en el marc de la coneguda com "acampada dels indignats".

Llibertat, anhels i la força de la paraula. Tres conceptes que, en literatura catalana, ningú podrà dir que no han anat de la mà. Aquestes tres antologies ho demostren i s’afegeixen a una lluita que s'escampa a tos els estaments de la cultura i, també, de la societat.
 

David Fernàndez, autor del pròleg de l'antologia d'Ara Llibres. Foto: ACN