Rebombori a TV3 per l'enuig d'alguns operadors d'imatge. En un missatge avançat per El Món i al qual ha tingut accés NacióDigital, càmeres de la cadena pública s'han queixat a productors, consells i el director d'informatius en funcions, Daniel Bramón, de la gravació del periodista Ximo Blasco amb un iPhone 12 per informar dels incendis al País Valencià. El fragment es pot veure aquí, a partir del minut 6.50.
En el text, asseguren sentir-se "professionalment avergonyits" per aquesta peça informativa emesa el 19 d'agost. Afirmen que la qualitat tècnica i de realització del vídeo és "lamentable" i que "res justificava la seva emissió". En aquest sentit, apunten que "no serveixen les excuses sobre la seva rellevància informativa ja que la direcció dels Serveis Informatius acabava de decidir que l'equip desplaçat a la zona tornés a Sant Joan Despí".
Des de la cadena pública asseguren que qui va emetre el missatge "no representa cap col·lectiu" i que les imatges van ser validades per operadors de càmera. A més, sostenen que l'equip que hi havia a la zona havia tornat a Barcelona "per motius personals" i que les imatges gravades amb mòbil tenien un interès informatiu que justificava la seva emissió, tot i la baixa qualitat.
Els professionals que s'han queixat, creuen que qui està qualificat i autoritzat a fer servir els mòbils com a càmeres són "els OPI i els ENG, ningú més", per "preparació tècnica, periodística i artística". Segons els càmeres, "permetre que altres col·lectius treballin amb aquestes càmeres comporta actuar amb una enorme manca de rigor professional i també comporta caure en l'intrusisme laboral".
En el missatge, s'adrecen directament a Daniel Bramón per dir-li que "no ens preocupa d'on venen les eines, sinó qui les fa servir i, sobretot, si està mínimament qualificat i preparat per fer-ho". En aquesta línia, sostenen que "ell també hi hauria d'estar preocupat, en lloc d'aplaudir aquests experiments".
La polèmica ve impulsada per una situació que, apunten, ve de lluny. "Considerem molt greu la situació a la qual hem arribat, resultat del desgavell i la desorganització estratègica quant a la introducció de noves càmeres", indiquen, mentre denuncien la "sensació" que la implementació d'aquesta eina tecnològica "s'està fent sense un criteri concret, d'una manera improvisada i amb poc rigor pressupostari".
Aquests operadors d'imatge també aprofiten l'ocasió per demanar una formació "adequada" i critiquen els "tutorials incomplets" dels que disposen en un portal web. Unes formacions que, recorden, estan "incloses al sou i que Europa subvenciona", però que "fa més de vint anys" que troben "molt a faltar".
Al mateix temps, lamenten la "falta de filtres professionals" perquè peces com aquesta "no arribin a l'emissió", així com la "manca de reacció crítica del conjunt de la redacció". Sobre això, es fan una pregunta: "Si aquest fals directe l'hagués protagonitzat algú sense un càrrec directiu dels Serveis Informatius, hauria tingut la mateixa acceptació?".
Malestar entre els càmeres de TV3 per la gravació d'una notícia amb un mòbil
Operadors d'imatge de la cadena diuen sentir-se "avergonyits" i avisen el cap d'informatius que "hauria d'estar preocupat, en lloc d'aplaudir aquests experiments"

- Posta de sol d'hivern al Delta de l'Ebre -
- Agustí Descarrega
Ara a portada
Publicat el 25 d’agost de 2022 a les 17:44
Actualitzat el 26 d’agost de 2022 a les 09:18