En coincidència doncs amb aquest tricentenari es multipliquen els actes commemoratius, entre els quals destaca l'exposició Des del regne enmig del mar, que es pot veure al Born Centre Cultural de Barcelona des del passat 28 de juliol i fins el 30 d'agost.

Els plafons mostren diferents aspectes de la caiguda de Mallorca Foto: Jordi Palmer/Nació Digital
A més, també es recull l'aportació de mallorquins a la defensa de Barcelona el 1714, principalment en l'artilleria però també la dels mariners que van trencar repetidament el setge naval. Així mateix es contempla el cas singular de Menorca, ocupada pels britànics el 1708 i cedida a la reina d'Anglaterra en virtut del tractat d'Utrecht.
12.000 soldats desembarquen a Mallorca
Ara bé, és la campanya de Mallorca el fet que mereix més atenció en aquesta mostra, iniciada al novembre del 1714 amb les pressions de Felip V al virrei austriacista de Mallorca, Joan Antoni de Rubí, per a què lliurés l'illa. Davant la seva negativa, a l'abril del 1715 les tropes borbòniques van provar un primer desembarcament a Manacor, que va ser rebutjat, de tal manera que el 15 de juny un segon estol va desembarcar 12.000 soldats francesos a Felanitx. A poc a poc la tropa filipista va avançar fins a Palma, ciutat que va capitular el 2 de juliol, pactant que les tropes austriacistes estrangeres de Mallorca i Eivissa s'embarquessin cap a Sardenya. El dia 11 les tropes borbòniques van entrar a la ciutat, posant punt i final a la l'últim capítol de la guerra i iniciant un episodi més de repressió borbònica, amb centenars de condemnes i la signatura d'un Decret de Nova Planta per Mallorca que va agilitzar l'assimilació de les Balears als usos i costums castellans imposats per Felip V arreu dels territoris que dominava.
L'exposició 'Des del regne enmig del mar' ha estat comissariada per Bartomeu Mestre i està dedicada a Llorenç Buades, col·laborador de la mostra mort el 25 de juny passat. L'entrada és lliure.

L'exposició es podrà visitar fins el 30 d'agost Foto: Jordi Palmer/Nació Digital