Més de la meitat de periodistes catalanes assegura haver viscut assetjament masclista (un 54% assetjament sexual i un 55% per raó de gènere) en la seva trajectòria treballant en mitjans de comunicació. Així ho assegura un informe de Mèdia.cat, l'Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, que aprofundeix en la incidència de les violències masclistes en l'exercici periodístic. L'informe, elaborat per la periodista Meritxell Rigol, coordinadora de l'Observatori de les Violències Masclistes de Mèdia.cat, recull i analitza els resultats del qüestionari sobre violències masclistes en l'entorn de l'exercici periodístic a Catalunya i està elaborat a partir d'una mostra de 136 dones periodistes que han respost un qüestionari amb una seixantena de preguntes.
Els resultats de la mostra apunten a violències masclistes amb expressions múltiples, de diversa intensitat i viscudes en contextos diferents vinculats a l'exercici professional. En el cas de l'assetjament, la majoria ho han compartit al seu entorn de confiança, però només el 5% han recorregut a la comissió o persona encarregada del protocol d'assetjament del mitjà en què treballa.
Només en un 5,1% dels casos s'ha activat el protocol contra l'assetjament del mitjà i, contràriament, en un altre 5,1% dels casos s'ha optat per encobrir l'agressor. Més de la meitat de les víctimes asseguren haver rebut suport verbal per part de l'empresa, mentre que en quatre de cada deu casos no s'ha rebut cap forma de suport o, fins i tot, s'ha respost hostilment les víctimes.
Pel que fa a les conseqüències de l’assetjament, l’impacte professional més freqüent en les dones que han viscut situacions d’assetjament en l’entorn periodístic és autocensurar-se: reconeixen haver-ho fet més de 6 de cada 10 de les enquestades que n’han patit (63,2%). Una altra dada significativa és que 2 de cada 10 (21,1%) periodistes que han informat d’experiències d’assetjament sexual o per raó de gènere han deixat el mitjà en què treballaven (21,1%).
Desconeixement de protocols contra l'assetjament
Les dades de l'informe també apunten un buit d'acció preventiva de les violències masclistes. Un 41,9% de les periodistes de la mostra afirmen no saber si hi ha protocols o mecanismes preventius de les violències masclistes als mitjans per als quals treballen i un 22,8%, directament, afirmen que no n’hi ha.
Més enllà de l’assetjament, l’informe també apunta que és habitual que en el dia a dia professional, les dones periodistes topin amb múltiples formes de masclisme. Entre les indicades amb més freqüència al qüestionari fet per elaborar aquest informe hi ha l’ús d’humor masclista (79,5%), la condescendència i la infantilització (75,7%) i rebre comentaris o bromes sexuals (64,9%). A més, un alt percentatge de les dones periodistes que han respost el qüestionari (80%) percep obstacles d’accés, permanència i promoció dins del sector.
Informe Mèdia.cat violèncie... by Naciodigital