Cultura

«Millet va enganyar a tothom perquè tothom volia ser enganyat»

ARA A PORTADA

Publicat el 19 d’abril de 2012 a les 07:31
Fèlix Millet, sortint de la presó ara fa uns mesos. Foto: ACN.

El veterà periodista i columnista Manuel Trallero considera que Fèlix Millet va poder enganyar als poders públics i la societat civil "perquè tothom volia ser enganyat". Segons ell, molts sectors van fer la vista grossa o van mirar cap a un altre costat pel fet que el Palau seguia funcionant i donava prestigi a la cultura catalana. Així ho ha afirmat aquest dimecres durant la presentació del seu nou llibre Música celestial. Del mal llamado caso Millet o caso Palau que, amb abundant documentació intenta explorar els motius del gran desfalc i la trajectòria vital de Millet, imbricada des de ben petit en la burgesia catalana.

En un llibre de més de 400 pàgines, Trallero es basa en una profunda investigació, buidatge d'informacions periodístiques, recerca documental i entrevistes als protagonistes, inclòs el propi Millet, per retratar el personatge, el seu entorn i la societat catalana que, amb la seva deixadesa, va fer que el màxim responsable del Palau se sentís cada cop més impune. Com a exemple, ha recordat que el llavors alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, i el president de la Generalitat, Jordi Pujol, el van nomenar president del Consorci del Palau, coneixent la trajectòria vital de Millet des de ben petit i sabent que acabava de ser condemnat a presó per un delicte econòmic. També ha recordat que la mateixa Generalitat li va explicar a Millet com havia de fer la comptabilitat.

Presentat pel director d'e-Notícies, Xavier Rius, i en un diàleg amb altres periodistes presents a la sala, Trallero ha assegurat que el cas Palau o Millet no només és un cas de corrupció puntual amb uns delinqüents concrets, sinó una "crisi de país", que va afectar de forma "transversal" molts sectors socials, polítics, econòmics i culturals. El periodista també ha criticat que el cas estigui silenciat menys de tres anys després d'esclatar, cosa que ha atribuït als mitjans de comunicació tradicionals, i ha criticat que no es qüestionin aspectes col·laterals i posteriors com la presidència de Montserrat Carulla, imputada per delictes econòmics amb la seva empresa familiar, Agrolimen.

En aquest sentit, ha lamentat que "falti pràctica democràtica, que no és votar cada quatre anys, sinó estar a sobre" de les qüestions i no deixar que triomfi l'individualisme.

Per Trallero, l'esclat del cas va suposar un "cop molt dur" per l'autoestima de Catalunya, "va tocar la fibra sensible de molta gent", que considera el Palau com una de les grans institucions del país.

Sobre la personalitat de Millet, Trallero el descriu com un "joc de nines russes", ja que cada cop que surt una cara, se'n descobreix una altra. Segons ell, Millet va poder fer el que va fer perquè es va primar "el triomf com a valor absolut".

Blog actualitzat i documentat

El llibre es complementa amb un 'blog' personal de Trallero, que inclou nombroses referències documentals citades al paper, així com documents fotogràfics, sonors i audiovisuals. També s'hi pot trobar, de forma actualitzada, una exhaustiva cronologia que arriba fins els primers anys del mandat de Millet i un buscador de les personalitats vinculades al cas.

L'autor del llibre, el periodista Manuel Trallero. Foto: Pol Solà