Neix reportersgrafics.net, web dedicat als pioners del fotoperiodisme

Publicat el 15 d’abril de 2014 a les 10:50
Fotografia de Pablo Luís Torrents que recull repòrters gràfics retratant el combat entre Paulino Uzcudun i Primo Carnera Foto: Pablo Luis Torrents

Un nou portal web, reportersgrafics.net , neix amb l'objectiu de difondre de manera divulgativa i sintètica el llegat de la fotografia de premsa catalana des dels seus inicis, un aspecte "fonamental" de la cultura catalana "força desconegut", en paraules dels seus impulsors. En una primera fase el material que hi apareix se centra en les tres generacions de professionals que van publicar a les pàgines de la premsa barcelonina, d'arreu de l'Estat i també a diferents mitjans de comunicació internacionals des del 1900 al 1939. La pàgina es divideix en dos grans apartats, fotògrafs i publicacions, i els responsables l'aniran ampliant a mesura que avancin en la recerca.
 
D'aquesta manera es dóna a conèixer una professió, la de repòrter gràfic, a través de la vida i l'obra dels seus protagonistes i, alhora, es recupera també bona part del patrimoni periodístic de l'època, diaris i revistes la majoria desapareguts el 1939, en què van treballar. 
 
La pàgina s'estructura en dos gran apartats: fotògrafs (on es recull un breu perfil biogràfic, documentació personal i una mostra de l'obra, tant d'arxiu com publicada a la premsa), i publicacions (on s'explica resumidament cada diari o revista de l'època on van publicar els repòrters gràfics). 
 
Aquesta és una eina que s'anirà ampliant i actualitzant progressivament a mesura que s'avanci en la recerca i es tinguin els permisos sobre els materials. De moment, ja es poden consultar la vida i l'obra d'Alejandro Antonietti (1887-1961), Josep Badosa (1893-1937), Josep Brangulí (1879-1945), Gabriel Casas (1892-1973), Josep Gaspar (1892-1970), Carlos Pérez de Rozas (1893-1954), Josep M. Sagarra (1885-1959) i Pablo Luis Torrents (1893-1966), a més de prop d'una vintena de publicacions entre diaris i revistes. 
 
Pel que fa a la documentació personal s'ofereix en els casos en què s'ha aconseguit contactar amb les famílies, suport imprescindible d'aquest projecte, que han cedit desinteressadament el material. 
 
El web reportersgrafics.net forma part de La Imatge Velada, un projecte de recerca concebut de manera transmèdia, iniciat l'any 2010. Des de fa quatre anys s'han visitat arxius, fet buidatge de fons fotogràfics, bibliogràfics, hemerogràfics i videogràfics, s'han realitzat diverses entrevistes, tant a investigadors de diferents àmbits de les ciències socials com als hereus dels fotògrafs, i s'ha cercat documentació personal dels repòrters. Aquest darrer aspecte hauria estat impossible d'aconseguir sense la complicitat de les famílies dels protagonistes.