Noah Gordon: «Sant Jordi, el súmmum de la civilització»

Noah Gordon (Worcester, 1926) coneix la diada catalana de Sant Jordi. Dimecres passat, en la celebració del 25è aniversari de la publicació d'"El metge" , va expressar el seu respecte per la festa

Publicat el 15 d’abril de 2011 a les 21:59
L'escriptor nord americà, Noah Gordon, a l'Hotel Casa Fuster. Foto: Pau Cortina/ACN

Noah Gordon (Worcester, 1926) coneix la diada catalana de Sant Jordi. Dimecres passat, en la celebració del 25è aniversari de la publicació d'El metge , va definir el dia del llibre i la rosa com "el súmmum de la civilització". L'autor d'alguns dels best-sellers més grans de la literatura va recordar que no existeix el secret de l'èxit: "Si et poses a escriure un best-seller, probablement acabaràs fent un mal llibre", sentenciava.

La directora de Rocaeditorial, Blanca Rosa Roca i la seva editora, Cristina Hernández van acompanyar Noah Gordon en una trobada amb la premsa per parlar del seu llibre i de la seva trajectòria.

El metge va ser un dels objectes de les preguntes a Gordon. Ja abans, Rosa Roca el va definir com un "clàssic contemporani que segueix venent i agradant". L'escriptor no va voler fer de prescriptor de l'èxit literari, i de fet, va desaconsellar a tot escriptor que escrigui pensant en fer un best seller. "Probablement acabaràs fent un mal llibre", va assegurar.

Irònic, Gordon va assegurar que si hi hagués una fórmula per escriure best sellers, la tindria guardada en un sobre i tots els escriptors "es barallarien per conèixer-la".

Ambientada al segle XI, la novel·la que ara ha complert un quart de segle, s'ha destacat sovint per haver plantejat un món format per identitats, cultures i religions múltiples que conviuen. En aquest sentit, se li va preguntar a Gordon si pensa que aquells temes segueixen sent "moderns". L'escriptor va subratllar que si bé hi ha hagut molts canvis, "el món segueix mostrant certs prejudicis" cap a certs grups de població, i va posar d'exemple l'aversió al món musulmà que es va produir als Estats Units després dels atemptats de l'11-S.

El metge al cinema

La versió cinematogràfica d' El metge és un projecte que comença a agafar cos, segons va explicar el propi escriptor. Concretament va dir que el procés de selecció d'actors ja ha començat, i les localitzacions s'haurien de concretar a partir del setembre. El film es rodarà, segons Gordon, a diversos països com Anglaterra, Marroc, Alemanya, Rumania i "un país acabat en 'istan' que no recordo".

D'altra banda, Gordon es va confessar un amant "d'aquest país". L'escriptor es va permetre, fins i tot, parlar amb vehemència dels vins del Priorat o de la tradició de Sant Jordi. Val a dir que un fill de Gordon i els seus dos néts viuen a la ciutat des de fa uns anys.

Als 84 anys, Noah Gordon segueix escrivint, no amb la regularitat "que voldria", però intenta fer-ho diàriament, segons va confessar. Així mateix, va senyalar que està treballant en un nou llibre, però no ha volgut revelar-ne el contingut, ni el gènere ni, lògicament, el nom.