
Núria Amat és la presidenta del comitè d'empresa de TVC, que intenta trobar una alternativa a l'ERO anunciat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que afectarà 312 treballadors a TV3 i Catalunya Ràdio. Amat va donar explicacions el passat 28 de juny davant la comissió de control del Parlament en una compareixença que va aixecar molta polseguera.
-En quin moment es troba l'ERO?
Som a la meitat del període de negociacions, just a l'equador, és un període molt tècnic i jurídic, l'empresa ha fet un estudi de les causes i nosaltres les hem anat contestant. Si no hi ha acord, presentarem una demanda i demanarem la nul·litat de l'ERO. Volem que retirin l'ERO i tornar a negociar el conveni amb calma, sense tenir la pistola al pit. Tenim una proposta alternativa que no suposarà cap acomiadament forçat. Aquesta setmana quedarà tancada i la presentarem a la direcció la setmana vinent.
-Us vau queixar que no hi havia causes econòmiques ni organitzatives que justifiquessin els acomiadaments..
D'econòmiques no n'hi ha, estan basades en un anàlisi empresarial, en criteris mercantils i TVC és una empresa pública, i cap empresa pública està per tenir beneficis, el que cal és que doni rendibilitat social. A més, la situació de baixada econòmica és fruit d'una baixada pressupostària que ve d'una previsió pressupostària, perquè els pressupostos no s'han aprovat. És una situació estranya.
-Què me'n diu de les causes organitzatives que s'al·leguen?
Volen tancar programes que compleixen les funcions recollides al Mandat marc del sistema audiovisual aprovat el 2010: atendre la pluralitat, qualitat, diversitat, cohesió social..Es carreguen l' 'Àgora', el 'Karakia' o el 'Latituds' perquè diuen que aquestes funciones ja les fan altres programes, com per exemple el '23/24', però no és el mateix format ni persegueix els mateixos objectius ni té la mateixa profunditat. L' 'Àgora' havia assolit un alt índex d'audiència i de qualitat. Amb el 'Karakia' el que succeeix és que a Catalunya hi ha molts nouvinguts, com pot ser que et carreguis aquesta finestra que els aproximava a la realitat del país i que a més sempre havia donat rendibilitat en termes de audiència? Quan els ho pregunto, em contesten de manera global i poc concreta. I pel que fa al tancament de la delegació de Bilbao, em van dir literalment que té el mateix interès informatiu que Galícia i Andalusia. Però en cap d'elles s'està produint un moviment de reagrupament de presos ni hi ha un grup terrorista que va declarar una treva indefinida i se suposa que el País Basc està caminant cap a la sobirania en uns termes similars al de la centralitat de la ciutadania catalana...
-Creu que els sindicats van utilitzar TV3 per fer política en comptes de defensar els treballadors?
A nosaltres ens van convidar al Parlament per explicar la situació, se suposava que volien que informessim sobre el trencament de les negociacions. Em va sorprendre molt que després de la meva primera intervenció, que estava consensuada amb tot el comitè d'empresa, la reacció dels polítics fos la de tirar-se els plats pel cap entre ells. Vaig tenir la sensació que utilitzaven els companys que volen fer fora per fer partidisme. Mas va dir que TV3 era una estructura d'estat. Alguns ens van acusar de fer política però nosaltres vam explicar aspectes laborals. Que no facin clientelisme polític, nosaltres no hem fet política però en tot cas la política és inherent a les persones, el que passa és que alguns cobren per fer-ne i d'altres no. Aquí el que hi ha són retallades i destrucció de llocs de treball. Que et diguin que vens al Parlament a fer una pantomima, tal i com va fer algú de Ciutadans quan a nosaltres ens havien convidat i en canvi ell sí cobra per dir això...
-Vostès defensen el model actual de TV3 però la major part dels productes estrella estan externalitzats...
Sí, però altres programes són coproduïts i d'altres són produccions internes. Nosaltres no estem en contra que una part estigui externalitzada, sempre hi ha hagut equilibri en aquest sentit, un 70% interna i un 30% externalitzada, no ens volem carregar aquest percentatge. La producció interna és de qualitat i manté la plantilla ocupada un 100%. El que passa és que l'externalització ha de quedar justificada i no ha de suposar una desocupació dels recursos humans ni una infrautilització dels recursos tècnics. L'externalització comptabilitza en la partida de proveïdors, no en la de sous i salaris. Nosaltres reivindiquem transparència i saber què costa que els programes es facin a fora. Però no ens donen les xifres concretes sinó la quantitat global del cost dels proveïdors i no podem comparar. Si fos al revés ens ho haguessin dit per tapar-nos la boca, això és com les balances fiscals que no ens les volen dir.. A nosaltres ens consta que surt molt més barat fer per exemple el 'Zona zapping' que no pas l' 'APM'.
-Hi ha hagut alguns comentaris que frivolitzaven sobre el nombre d'acomiadaments, en el sentit que "només" en són 312 en una plantilla de més de 2.500 i que hi ha més problemes més grans al país...
Que li diguin a aquesta gent que anirà a l'atur i que no tindrà alternatives, són drames particulars i individuals. Aquest comentari és surrealista, només el pot haver fet algú instal·lat en les seves garanties que tingui la vida resolta i el puguin col·locar aquí o allà. Aquesta gent que es quedarà sense feina té les seves vides, inquietuds, compromisos... i tots són necessaris.
-Quin és el full de ruta?
Aquest dijous farem una vaga parcial de vuit a onze del matí i de dos quarts de quatre a dos quarts de set de la tarda. Fins ara no s'han fet serveis mínims perquè Treball ha considerat que no calia. Durant el matí farem una manifestació davant del Parlament i a la tarda una assemblea.