L'estiu és un bon moment per asseure's tranquil·lament amb un llibre entre els dits, a la fresca, i posar-se al dia amb les lectures pendents. També és una estació ideal, però, per atrevir-se amb gèneres nous i conèixer els grans autors europeus de la història del còmic. Com que no és fàcil saber per on començar, a continuació fem una recopilació de quatre còmics per gaudir de les tardes a la fresca.
Un estiu indi de Milo Manara i Hugo Pratt
Un estiu indi és un còmic ambientat a l'Amèrica del nord, durant el segle XVII, un període en què convivien els primers assentaments de colons europeus i els indígenes que havien habitat la zona des de temps ancestrals. Aquesta història s'aprofundeix en la relació entre aquests dos grups, una convivència que es veu alterada després d'un incident tràgic entre dos indígenes i una noia blanca.
En aquest relat, la sensualitat i la violència s'entrellacen constantment i els autors aconsegueixen retratar de manera magistral com era la vida de la gent en un dels períodes més cruents de la història d'Amèrica.
Els dibuixants de l'obra, Milo Manara i Hugo Pratt, són dos grans autors italians del segle XX que han passat a la història per les seves històries trepidants, atrevides i exòtiques. Unes característiques que, junts, saben dur fins al màxim a Un estiu indi.
Si es vol aprofundir més en l'univers conjunt de Manara i d'Hugo Pratt, és imprescindible llegir també El Gaucho, que, d'una manera similar, ens apropa a l'època en què espanyols i britànics es disputaven el domini d'Argentina.
Sota el signe de Capricorn d'Hugo Pratt
Per descobrir l'estil i el dibuix d'Hugo Pratt, però, és necessari llegir alguna història del seu personatge més conegut, Corto Maltés, un mariner dur de pelar i astut que navega pel món d'aventura en aventura a principis del segle XX.

Sota el signe de Capricorn explica les peripècies de Maltés acompanyat d'un professor alcohòlic i Tristany, un jove estudiant britànic, a les costes de Sud-amèrica i el Carib. Aquests tres personatges s'embarquen a la recerca de Morgana, la germana de Tristany, i hauran d'enfrontar-se a les adversitats que els planteja el destí.
Amb el seu traç espontani Pratt crea una atmosfera màgica i plena de misteris que parla, també, de la filosofia de vida de les comunitats indígenes. És un còmic que combina l'acció amb diàlegs magistrals i que és capaç d'atrapar al lector des de la primera vinyeta.
Puta guerra! de Jaques Tardi
Puta guerra!, que també està ambientat a principis del segle XX, és una història que transcorre a l'Europa de la Primera Guerra Mundial. En aquesta obra, del dibuixant francès Jaques Tardi, explica amb tota mena de detall la situació de milers de joves francesos que es van veure obligats a marxar al front.
Tardi il·lustra aquest episodi històric a partir d'anècdotes de trinxera, batalles i les impressions dels joves soldats, que veuen com s'allarga el conflicte i com es desfà el sentit de la guerra. Puta guerra va comptar amb l'assessorament l'historiador Jean-Pierre Verney, és per això que tots els detalls que hi apareixen estan dibuixats un gran rigor històric i és possible veure-hi reflectits molts moments clau de la Primera Guerra Mundial.
Els ignorants d'Étienne Davodeau
Els ignorants és l'obra més recent d'aquest recull i és, sens dubte, una novel·la gràfica que es convertirà en un clàssic del còmic francès. Els ignorants, que ha estat traduït al català, parla de la història d'un procés d'iniciació, d'un intercanvi de coneixements entre un dibuixant i un viticultor.
Étienne Davodeau, un dels protagonistes, és un dibuixat que no sap res sobre el món dels vins i Richard Leroy és un viticultor que gairebé no ha llegit còmics. Tant l'un com l'altre s'endinsen en durant més d'un any en un procés aprenentatge mutu, que els fa descobrir l'amor a la terra, la passió del dibuix i un sentiment compartit per la creació: hi ha tantes maneres de dibuixar un bon còmic com de produir bon vi. Aquesta obra ens convida a conèixer dues arts, dues persones i dos oficis que semblen molt diferents, però que l'autor fa confluir a cada pàgina de manera magistral.