Què hi diu l'oposició a la retallada de TV3?

PSC i PP estenen la mà al Govern amb condicions, ICV-EUiA i C's carreguen contra la decisió i ERC s'ho mira de reüll

Publicat el 25 de novembre de 2011 a les 16:24
Terribas, aquest matí a la comissió de control del CCMA. Foto: Parlament

La proposta del Govern de reduir el pressupost de Televisió de Catalunya en 40 milions d'euros, un 13,3% del pressupost, i el tancament de dos dels sis canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha despertat picades d'ulls, retrets i distàncies entre els partits de l'oposició integrants en la comissió parlamentària de control dels mitjans públics. Després de la proposta exposada per Francesc Homs aquest matí  el PSC i PP han estès la mà al Govern amb condicions; ICV-EUiA i C's han retret amb duresa la decisió -per causes diferents- i ERC s'ho ha mirat de de reüll.

El PSC i el PP, veuen bé l'ajustament però amb condicions

El diputat del PSC Joan Ferran ha estat fidel al seu estil i amb certa mordacitat ha criticat que el Govern demani "comprensió" i que els "primers moviments" no actuïn en aquest sentit i "amb presses". Per Ferran, amb les propostes d'Homs, "es trenca una dinàmica positiva". Respecte els objectius dels mitjans públics catalans, com la defensa de la llengua o l'impuls del teixit audiovisual, Ferran ha assegurat que "ha de tenir una aplicació pràctica". De fet, Ferran ha estat precís en afegir que assolir aquests objectius "costa uns calerons".

"Com vol fer això si després vol retallar?", ha preguntat el diputat socialista. Malgrat les crítiques, Ferran ha estès la mà al Govern per tirar endavant aquestes reformes, sempre i quan expliqui "amb claredat algunes contradiccions". El portaveu del Govern ha assegurat que li agradaria poder disposar de més diners per a la Corporació, però ha recordat que "la situació és la que és".

PP, una televisió menys identitària i en castellà

Per la seva banda, el diputat del PP Santi Rodríguez ha afirmat que els mitjans públics catalans "han de complir el servei públic" i no han de competir amb altres que no tenen aquest objectiu. Rodríguez, però, ha criticat la "visió i el principi identitari dels mitjans de la Corporació" i que per potenciar el català -objectiu que ha assegurat que comparteix- no ha de voler dir que "anormalitzi l'altra llengua oficial", en referència al castellà.

El diputat popular també ha destacat la necessitat de reduir despeses i que si això ha de significar tancar dos canals hi donarà suport. "La CCMA ha de fer un esforç important d'estalvi i contenció de la despesa", ha insistit i ha afegit que veu "oportuna i adequada" la proposta d'aprofitar sinèrgies amb els mitjans locals de la Xarxa de Televisions Locals. Respecte la reducció a quatre canals, Homs li ha respost que és una "oportunitat" i que "té sentit tenir quatre canals molt ben travats i identificats", a més d'assumir un estalvi en 6 MEUR en despeses d'emissió.

ICV-EUiA, iguala CiU i PP

Per la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha criticat el Govern per considerar que comparteix els mateixos punts de vista que el PP en els mitjans públics: "ajustaments, reducció de canals i iniciativa privada", ha dit, i ha preguntat si realment aquestes propostes presentades per l'executiu han estat consensuades. "En aquests onze mesos han empastifat drets i ara volen empastifar mitjans de comunicació", ha afirmat Miralles, que ha advertit que es pot trencar el consens i "tornar a una visió de TV3 "la seva"". Miralles també ha retret que el Govern faci "l'equació que austeritat vol dir retallada, tenir govern vol dir tenir control i gaudir de la institució sigui a benefici del partit".

Respecte el pluralisme, Homs ha recordat al diputat d'ICV-EUiA que el marc normatiu actual es va aprovar l'any 1999, quan governava CiU, i ha criticat que es limitin a definir el pluralisme en "si són o no en els llocs". El secretari general de Presidència ha insistit que les propostes presentades aquest divendres "no són decisions preses" i ha lamentat que la formació ecosocialista "s'excloguin de la invitació en el terreny del consens".

ERC marca distància

Pel que fa el representant d'ERC a la comissió, Carmel Mòdol, ha expressat el seu temor que els mitjans pública catalans entrin en "una inanició que li provoqui una agonia". En aquest sentit, ha dit que si s'apliquen retallades, baixaran els recursos en publicitat, es mobilitzarà menys indústria audiovisual i es perdran llocs de treball. Per això, Mòdol s'ha compromès a retirar l'esmena de la llei a canvi que es modifiqui a l'alça el pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En la seva intervenció, Mòdol ha recordat l'esforç que ja han fet els mateixos treballadors de la Corporació, que van renunciar a un 5% del seu sou "perquè no patís la programació de pantalla".

En el seu torn de resposta, Homs ha afirmat compartir el temor de Mòdol i que els mitjans públics catalans i ha admès que les propostes que ha llençat avui al Parlament tenen "riscos de tota mena" i ha emplaçat la formació republicana a treballar "plegats durant aquestes setmanes i mesos (fins a la signatura del nou programa contracte el 2012) per trobar solucions alternatives per fer quadrar els números".

C's compara TV3 amb el "cortijo" de CiU

Per últim, en la que ha estat la intervenció més dura, el diputat de Ciutadans Jordi Cañas, ha criticat la poca concreció d'Homs a l'hora d'anunciar les mesures, com per exemple en no especificar quins canals de televisió poden desaparèixer. "Si vostè anuncia mesures sense concretar, són uns irresponsables, i si no ens prenen el pèl" ha interpel·lat Cañas. Cañas ha carregat els neulers acusant a CiU d'utilitzar TV3 com el seu "cortijo". El president de la Comissió, Santi Vila, ha arribat a advertir sobre el to de Cañas i Homs s'ha reservat el dret a no respondre la seva intervenció.