Qui eren les bruixes?

El llibre 'Les bruixes es pentinen' desvela tots els secrets de la bruixeria catalana

Publicat el 21 de juny de 2014 a les 19:30
Les bruixes, segons un gravat de Goya

Enviades del dimoni o simples dones que dominaven els secrets de la natura? Fetilleres o remeieres, o simplement personatges solitaris, allunyats de la societat i amb l'agreujant -per l'època- que eren del sexe femení. De les bruixes se n'ha dit molt i se n'ha especulat molt més, i el que és pitjor, al llarg de la història se n'ha executat a moltes. 
 
A casa nostra també, perquè Catalunya és un país ric en tradició de bruixes, i precisament això és el que ha dut a l'expert en cultura popular Joan Soler i Amigó i la diplomada en estudis avançats de Geografia Humana Roser Pubill a escriure a quatre mans el llibre 'Les bruixes es pentinen' (Pòrtic/Singular, 2014), un bast compendi de 'Mitologia i realitat de la bruixeria catalana', tal com explicita el subtítol de l'obra.
 
Soler i Pubill encaren el repte d'explicar, al llarg de les més de 200 pàgines del llibre, el fenomen de la bruixeria i d'entroncar-lo amb la màgia, amb la religió i amb la ciència, sempre amb l'objectiu d'esclarir, de la forma més racional possible, la significació que ha tingut i té la bruixeria en terres catalanes. De fet, la seva pervivència es demostra a través de cançons populars -com la que dóna títol al llibre- i també a tot tipus de contes, llegendes i refranys.
 
Llegenda i història
 
Però al costat de l'empremta cultural que ha deixat la bruixeria a Catalunya, els autors de 'Les bruixes es pentinen' s'endinsen també en el seu vessant artístic, a partir d'un bon grapat d'imatges que demostren com s'han representat les bruixes a través dels temps, i especialment s'afanyen a esclarir els aspectes més foscos de la història de les bruixes, incidint en les execucions que van tenir lloc en diverses contrades catalanes al llarg dels segles XV a XVII i el funcionament dels autes de fe i els mètodes de la inquisició.
 
Així mateix,  l'obra fa en recorregut per la geografia recordant els llocs més simbòlics de la bruixeria catalana, passant per contrades com Llers, Altafulla, Arbúcies, Cadaqués i Viladrau sense oblidar els suposats aquelarres al dolmen de la Pedra Gentil de Vallgorguina. Tot plegat per recollir, de forma didàctica però prou documentada, tot el que es coneix, del cert o suposat, del món de les bruixes catalanes.