
El catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) i actual vicepresident en funcions de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, va guanyar aquest dilluns les eleccions a la presidència de l'IEC, prenent el relleu a Salvador Giner. En una entrevista amb l'ACN, Ros ha defensat que en una Catalunya independent, l'Institut no seguiria present només al país. "L'IEC té una finalitat i una visió de Països Catalans", ha reblat, "sigui Catalunya independent o no". En paral·lel, considera que el futur del català és "esperançador" tot i que el context "és terrible", amb normatives com la LOMCE, la Llei de Llengües d'Aragó o "atzagaiades" dels governs del PP.
El nou president de l'IEC ha assegurat que, en un futur estat independent, la institució hauria de seguir essent l'acadèmia catalana nacional i estatal que es vulgui. Ros ha dit que es podria pensar que "si Catalunya arriba a la independència, l'IEC seguiria present només a Catalunya. Això ni ens ho hem plantejat i no seria qüestió de plantejar-s'ho". De fet, ha recordat que van néixer amb "una finalitat i visió de Països Catalans i sigui Catalunya independent o no, els Països Catalans hi seguiran sent i potser algun dia seran independents", ha afegit.
Preguntat per si el castellà hauria de ser llengua cooficial en una Catalunya independent, Ros ha dit que "es polaritza excessivament entre català i castellà" i ha considerat que és "una visió endarrerida en el temps". "No hi ha dubte que el català hauria de ser la llengua oficial perquè és la pròpia, però el català i moltes altres llengües ja sigui perquè les han portat els immigrants o perquè ens obliga a estar a Europa haurien de ser oficials o tenir una presència absolutament important". "No tenim per què ser diferents a altres països que tenint una o més llengües oficials o cooficials", ha dit.
Sobre la salut del català, ha dit que es podria aplicar aquella frase que indica que "el català té una mala salut de ferro". Joandomènec Ros ha manifestat que els indicadors diuen que es guanya en nombre de lectors, de persones que entenen, parlen i escriuen en català i la presència del català a la xarxa és "desproporcionada positivament". Tot i recalcar que els indicadors diuen que el futur és esperançador, "el contorn és terrible, ja sigui a través de la llei d'educació i de les atzagaiades que fan governs que ara són del PP, però en altres moments ho han fet altres partits a l'Aragó, les Illes i el País Valencià". Ha alertat que "amenacen el català com a llengua repartida en un territori molt bast".