
El músic i escriptor Joan Miquel Oliver ha presentat aquest dimarts a Barcelona el seu nou llibre, 'Setembre, octubre i novembre' (L'Altra Editorial), del que ja es va poder fer un tast a Catorze.cat . Es tracta d'una obra molt allunyada del registre de la seva primera incursió literària -'El misteri de l'amor' (2008)- i de la seva obra teatral 'Un quilo d'invisible' (2013). En aquesta ocasió el polifacètic i prolífic músic ha escrit, en paraules seves, "un intent frustrat de biografia" de Miquel Riera, escalador mallorquí i creador de la pràctica esportiva del psicobloc. Oliver va ser l'ombra de Riera l'any passat durant els tres mesos de "locura i descontrol" que donen nom al llibre, i va anar escrivint al diari d'allò que vivien. El resultat és un llibre "més arrelat" amb què l'autor contribueix a mostrar "la Mallorca més digna" i singular.
Potser sí que Joan Miquel Oliver va començar aquesta aventura amb la intenció de fer una biografia del personatge, Miquel Riera. Però tot i així, almenys tenia clar que seria una biografia "una mica salvatge", "amb aspiracions literàries, perquè el pogués llegir un aficionat a la literatura en general i no un especialista que volgués saber quina vida ha dut l'inventor del psicobloc".
Fotografia literària
Fotografia literària
Oliver el descriu com "una fotografia literària d'un lloc i d'un moment", i és que el procés d'escriptura ha estat l'apunt al natural, les anotacions i reflexions fetes per l'escriptor en calent, mentre acompanyava l'escalador allà on anava. Un retrat, doncs, no només del personatge sinó també de la Mallorca que trepitja, que és també la seva. "Combinava l'experiència amb la redacció del llibre, bàsicament perquè sinó se m'oblidava", reconeix amb un somriure.
Explica que ja feia temps que volia escriure quelcom que no fos una ficció, i que estigués més "arrelat" a la realitat. Com a lletrista d'Antònia Font, escriptor de poesia i també en la seva primera novel·la, Oliver ha explorat els universos imaginats. "Les cançons parteixen d'una frase, és tot pura ficció, una construcció delicada i minuciosa; i això no, són simples apunts d'una realitat molt concreta", reflexiona.
La Mallorca menys coneguda
La Mallorca menys coneguda
La Mallorca menys coneguda, la que té poc o res a veure amb el turisme desenfrenat, els successos estiuencs macabres o les visites de la Família Real. Aquesta és l'illa que Joan Miquel Oliver voldria que es conegués. "Mallorca té una propaganda molt cutre, i jo he volgut mostrar la Mallorca més digna". De quina manera? Doncs amb "la història de sempre -diu resignat-, un mallorquí que és un crac i que no el coneix ningú". I encara més: "M'agrada explicar que els mallorquins no estem allà esperant que passi nosequè", diu amb amargor.
Miquel Riera seria un bon exemple de mallorquí digne, al parer d'Oliver. És un reconegut escalador de l'illa a qui s'atribueix haver inventat el 'psicobloc', una modalitat d'escalada que es practica sense cordes i sobre les roques que s'aixequen des del mar perquè, si l'escalador cau, ho faci a l'aigua.
Oliver sembla fascinat amb aquest personatge, i en diu meravelles. Durant 90 dies va conviure amb ell i la seva rutina. És clar que rutina potser no és la paraula que més li escau, a jutjar pel que n'explica l'escriptor: "Si llegiu el llibre veureu que en Miquel és un personatge absolutament estrambòtic, i sembla impossible que una persona de 50 anys hagi pogut viure tot el que ha viscut". Per descriure el que va experimentar aquells tres mesos amb ell li venen al cap dues paraules: "locura i descontrol".