
L'informe titulat "La relació de cooperació entre Catalunya i Espanya" que divendres va presentar el Consell Assessor per a la Transició Nacional també entrava de ple i sense romanços en l'espai comunicatiu català ple a vessar de mitjans espanyols en una virtual Catalunya independent. Un informe que proposa una continuïtat del mateix espai televisiu i radiofònic però això sí amb dues condicions clares: adaptar la programació a la "idiosincràcia" del mercat català i regular uns continguts mínims en català.
"Per bé que d‟entrada no són previsibles grans canvis respecte els operadors actuals, la resolució futura dels nous concursos hauria d‟incidir en alguns condicionaments com ara la producció de continguts en llengua catalana o l‟obligació d‟invertir part dels ingressos en produccions al propi territori", defineix clarament el CATN que aposta per convertir el Consell Audiovisual de Catalunya en el regulador. Així doncs, comptat i debatut, les cadenes estatals com Telecinco o Antena 3 que tenen una audiència important a Catalunya podrien continuar emetent, això sí, amb part de la programació en català.
TV3, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó
Per altra banda, el mateix informe recomana que "seria aconsellable negociar amb Ràdio Televisió Espanyola la signatura d‟un acord transfronterer amb l‟Estat espanyol amb l‟objectiu d‟establir la reciprocitat entre la recepció de les seves emissions i assegurar, com a mínim, la recepció de les emissions del prestador públic català als territoris de l‟Estat espanyol de parla catalana (Illes Balears, País Valencià i Franja de Ponent)".