23
d'abril
de
2019, 18:55
Actualitzat:
19:22h
Ni la pluja, ni el cel tapat ni el fred han impedit l'èxit de la diada de Sant Jordi a Catalunya: milers de persones d'arreu han sortit avui al carrer, deixant-se encisar pels títols dels llibres d'aquest any, buscant els seus autors preferits o comprant roses. "És curiós, el meu llibre també comença un dia de Sant Jordi gris i acaba sortint el sol", reflexiona Jordi Cabré, autor del llibre Digues un desig, premi Sant Jordi 2018. Així ha estat: a mesura que avançava la jornada, la pluja ha passat a segon pla. Ha venut el sol i la calor ha començat a fer-se notar, malgrat que tímidament. Però el temps no ha estat l'únic ingredient que ha fet especial aquesta jornada.
NacióDigital ha impulsat un joc aquest Sant Jordi. Autors de diversos perfils i gèneres -des de Jordi Cabré a Gonzalo Boye, passant per Eva Piquer i Rafel Nadal- s'han regalat i dedicat llibres entre ells amb un afegit curiós: no sabien a mans de qui aniria la seva obra. Piquer ha dedicat el seu Evasions sense saber que Collboni el rebria, i aquest darrer ha fet el mateix amb el seu Imaginem Barcelona, que ha acabat en mans dels autors de La Biblia negra de Mongolia. Els mongols no s'han estat de fer evident el seu humor estripat a costa del llibre opportunity del candidat del PSC.
Aquesta Biblia l'ha rebut (d'entrada, contrariada) Núria Picas, que ha dedicat amb un "Feliç Sant Jordi 2019, qui té un somni té un tresor" el seu llibre Ara o mai, i que estat regalat a Jordi Cabré, autor revelació de l'any. Digues un desig ha acabat en mans de l'advocat Gonzalo Boye, mediàtic del procés. Pel que fa al llibre d'aquest últim, Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso, ha estat entregat a Rafel Nadal, autor del llibre guanyador del premi Ramon Llull El fill de l'italià i valor segur a totes les llibreries.
Tot i escaure's en plena campanya electoral, els carrers han estat transitats com ja és tradició. Els polítics també s'han deixat veure pel centre de la ciutat, passejant i repartint roses, així com firmant llibres. Collboni, per exemple, firmava el seu Imaginem Barcelona, al costat de Leticia Dolera al passeig de Gràcia, desitjant una bona diada a tothom. Com ell, autors i autores de tots els perfils han viscut una jornada intensa anant d'una banda a una altra, firmant les seves novel·les a tothom que ho desitjava amb un somriure a la boca.
"Perdona, que em podries fer una foto?", demana un home a una dona a l'avinguda Diagonal. Ell envolta amb el braç Núria Picas, la corredora de muntanya, autora del llibre Ara o mai. Picas es mostra satisfeta de la rebuda del seu llibre, somriu contenta quan coneguts seus s'acosten perquè els firmi el llibre. La jornada de Sant Jordi també és a les xarxes, i és que milers de persones han compartit imatges sobre la diada: roses, llibres, autors... avui són els protagonistes.
Un dia emotiu en el què lectors i escriptors es posen cara mútuament -si bé de normal és més habitual que sigui unidireccional. L'autora d'Evasions, Eva Piquer, somriu a càmera al costat d'una dona que li agraeix haver llegit el que ha escrit, "m'ha ajudat molt" li confessa a l'autora. "És una diada preciosa, un dia únic al món" celebra Piquer.
La rambla de Catalunya és plena de gom a gom a les 12 del migdia. Els autors de La Biblia negra de Mongolia saluden els lectors que s'aproximen per parlar amb ells i demanar-los una firma. Comparteixen taula amb Joan Anton Català, autor de Guia d'observació del cel per a nois i noies. Fan broma entre ells mentre van arribant nous lectors esperant poder dedicar els seus llibres.
Quins seran els llibres més venuts? Durant tot el dia els favorits són El fill de l'italià de Rafel Nadal, i Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols. Però encara és aviat.