Antoni Cañete es presentarà a la reelecció a Pimec

El dirigent patronal considera "populista" la reforma de la jornada laboral i referma l'oposició de la patronal de l'opa del BBVA al Banc Sabadell

Antoni Cañete, aquest dijous.
Antoni Cañete, aquest dijous. | Maria Asmarat / ACN
19 de desembre de 2024, 11:16
Actualitzat: 14:04h

La patronal Pimec celebrarà eleccions el febrer del 2025, quan conclou el mandat d'Antoni Cañete, iniciat el 2021. El dirigent empresarial té previst presentar-se a la reelecció. En una trobada informativa, ha dit que farà el que li demanin els socis, però que quan es va presentar va explicar que un projecte "per a 8 anys". El proper gener, l'entitat farà un gran acte de celebració dels seus 50 anys d'història.

Antoni Cañete ha fet un balanç del darrer any, en què Pimec ha vist augmentar la seva massa social, amb més de 140.000 socis. Cañete, que sempre destaca l'"activisme empresarial" de l'entitat, ha subratllat que Pimec disposa d'una estructura pròpia a Brussel·les. El dirigent de les pimes ha explicat que el darrer any ha fet una gira per totes les delegacions territorials per detallar la feina feta. 

Cañete ha al·ludit a les principals problemàtiques que afronten els empresaris. Ha refermat el rebuig de Pimec a l'opa del BBVA contra el Banc Sabadell. "Si l'opa tira endavant, la competència en quedaria molt afectada i deixaria les empreses sense molta de la seva capacitat d'accedir al crèdit", ha dit. I ha advertit contra el nivell d'absentisme per incapacitat temporal (un 5,1%). Un altre tema que ha considerat sensible és el de "l'excessiva burocràcia administrativa". Segons les dades de la patronal, les pimes catalanes dediquen 41,1 hores mensuals a gestions amb l'administració. 

Sobre la reducció de jornada, Pimec ha mostrat la seva oposició a la reforma impulsada per la vicepresidenta Yolanda Díaz. Cañete ha mostrat la seva predisposició a entrar en el debat però ha mostrat l'oposició a una mesura que podria fer "inviable" la continuïtat de moltes empreses. "Aquest tema no està en el debat públic, és populisme, no hi ha una reivindicació en aquest sentit", ha afirmat. 

El president de Pimec ha destacat l'assoliment d'un dels objectius buscats per l'entitat: Pimec ja forma part del Consell Estatal de la Pyme, que Cañete ha considerat que suposa "trencar l'atado y bien atado" pel que fa a la representació empresarial. "Ara estem en el pont de comandament", ha assenyalat. També ha mostrat el triomf que ha suposat la reducció del 20% de l'impost de societats per a les micro i petites empreses.  

Bones perspectives i molts riscos

L'economista Oriol Amat ha explicat les previsions econòmiques de cara al 2025, en un context global d'un creixement del 3,2% mundial: un 2-2,5% als Estats Units i un 0,8-1% a la UE, amb el fre que suposen les tensions comercials, mentre el sud-est asiàtic esdevé motor amb una Xina amb un creixement moderat del 4,7% (moderat en comparació als índexs que havia tingut d'un 8%). Però alhora hi ha riscos: l'impacte dels aranzels de la nova Administració Trump i l'efecte dels conflictes geopolítics.

Amat ha apuntat a un creixement del 2-2,5% a Espanya, impulsat pel consum, amb un atur a la baixa (entorn l'11%). L'enquesta feta per Pimec a les empreses mostra que més d'un 50% espera incrementar les vendes, amb una mitjana del 9,1%. Un 25% de les empreses preveu augmentar les vendes en un 14% i un 67% té previst contractar més personal. Sobre els principals reptes, un 56% creu que és la pressió sobre els marges de benefici, i l'increment de costos laborals (compartit per un 40%). Oriol Amat ha resumit les perspectives amb dues paraules: "Optimisme moderat".      

Arxivat a