El BBVA adverteix que pot retirar l'opa si Competència eleva les seves exigències

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, assenyala que l'executiu "esperarà" la valoració de la CNMC, mentre que el Banc Sabadell ja s'ha personat davant de la Comissió

La seu del BBVA a Madrid.
La seu del BBVA a Madrid. | BBVA
13 de novembre de 2024, 16:49
Actualitzat: 16:55h

El conseller delegat del BBVA, Omur Genç, s'ha mostrat confiat aquest dimecres que l'opa sobre el Banc Sabadell pugui tirar endavant "en pocs mesos" tot i la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de passar l'expedient a la fase 2. "El BBVA continuarà col·laborant estretament amb les autoritats per finalitzat l'abans possible els compromisos que podrien ser necessaris per alleugerir qualsevol inquietud que tingui i aconseguir que s'aprovi la transacció", ha assenyalat el directiu durant la XXXI Trobada del sector financer organitzat per ABC i Deloitte. No obstant això, Genç ha comentat que l'entitat "no dubtarà" en retirar l'oferta si considera que "no hi ha creació de valor".

Genç ha insistit que la banca necessita actors amb una major escala i eficiència per augmentar la seva capacitat d'inversió, sobretot en tecnologia. "I aquesta gran capacitat d'inversió prové de guanyar escala. Els grans jugadors són més eficients perquè gasten els mateixos diners en tecnologia que els bancs més petits, però obtenen un major benefici perquè tenen més clients"; ha argumentat. 

Per Genç, Europa "necessita campions financers" per ajudar l'economia europea a créixer i, per tant, necessita inversions acompanyades de bancs amb l'escala suficient. En aquest sentit, ha subratllat que dels 25 bancs més grans del món, cap és de la UE. "Per crear campions europeus, primer necessitem campions domèstics", ha continuat.

El Sabadell ja s'ha presentat davant la CNMC

Aquest matí, el Banc Sabadell s'ha presentat davant Competència, on a partir d'ara pot presentar al·legacions, un moviment que fins ara no podia fer a l'estar l'operació en l'anomenada fase 1. Ho ha anunciat el CEO de l'entitat, César González-Bueno, en el mateix fòrum econòmic. Fins ara, el banc s'havia limitat a aportar la informació que li reclamava Competència.

González-Bueno ha aprofitat per afirmar que "els clients volen que el Sabadell continuï existint" i que pels contactes que han tingut amb els accionistes, l'opa genera "poc entusiasme". El conseller delegat del Sabadell ha tornat a posar en valor la gran transversalitat de rebuig a l'opa per part d'empresariats i agents socials.

Carlos Cuerpo: "Esperarem"

Per la seva banda, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha assenyalat que el govern espanyol "esperarà a que la CNMC faci la seva tasca de valoració. Sí que ha reiterat els elements de l'operació que han neguitejat l'executiu des de l'inici: l'impacte per l'excés de concentració, els efectes en l'ocupació i en la cohesió territorial i les conseqüències de l'opa en el crèdit de les petites i mitjanes empreses. Un fet aquest que havia generat preocupació en les principals organitzacions patronals.