Catalunya creix un 3% i superarà Espanya aquest any i el proper, segons el BBVA

El servei d'estudis del banc subratlla l'impacte positiu de la immigració en l'ocupació i considera que l'efecte Trump tindrà menys afectació en una economia basada en els serveis que a la resta de l'eurozona

Turisme i serveis són els sectors que expliquen les bones dades de l'economia catalana.
Turisme i serveis són els sectors que expliquen les bones dades de l'economia catalana. | Hugo Fernández
20 de novembre de 2024, 12:23

L'economia catalana millora les expectatives. El servei d'estudis del BBVA preveu un creixement del PIB català del 3% a finals d'aquest any, per damunt del creixement espanyol (d'un 2,9%). Aquest escenari vindria donat gràcies a la millora de la competitivitat (en especial el sector serveis) i l'afiliació a la seguretat social. El 2025 creixeria un 2,6%, gràcies a la reducció dels tipus d'interès, la normalització de la demanda europea i unes bones dades del turisme. L'atur es reduiria l'any vinent, quedant entorn un 8%. 

Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research, i José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, han presentat aquest dimecres l'Informe Situació Catalunya, corresponent al segon semestre de 2024. Cardoso ha destacat la millora de l'activitat econòmica. Cardoso ha destacat el dinamisme de l'ocupació, que ha crescut a partir de setembre, principalment a les zones urbanes i basat en els serveis

Això es percep pel que fa al turisme però també en l'àmbit dels serveis professionals, sobretot a la ciutat de Barcelona i la zona urbana de les comarques gironines. Només fora del món urbà s'observa un menor creixement de l'ocupació. 

La immigració, factor de creixement

L'estudi assenyala el paper positiu de la immigració, que explica el 85% de l'increment d'ocupació des del 2021 (un 60% a l'estat espanyol). Entre el 2024 i el 2025 es podrien arribar a crear 175.000 nous llocs de treball. Per l'economista del BBVA, "la necessitat de capital humà, amb un model que requereix més llocs de treball, implica importar aquest capital. Hi ha sectors que requereixen aquesta mà d'obra perquè és difícil automatitzar certes fases productives".

L'informe ofereix un seguit de perspectives de futur de l'economia catalana i apunta també reptes estructurals de cara al futur que caldrà atendre, com el baix nivell de productivitat i d'inversió, de manera especial en habitatge, així com certa pèrdua d'impuls en el sector turístic. Tot i així, s'observa una major desestacionalització, amb més places disponibles. El nombre de places hoteleres disponibles va pujar un 3,9% en els primers nou mesos d'any.

El creixement podria ser l'any vinent sensiblement millor si el preu del petroli es manté entre els 70 i els 75 dòlars per barril. En tot cas, el control o la reducció del preu del combustible contribuirà a una millor productivitat.

L'informe assenyala també com la recuperació de la demanda europea pot ajudar a l'activitat econòmica, sobretot en sectors ara mateix afeblits com el de l'automòbil o el de bens d'equip. Si es confirma el control dels preus energètics, la inflació quedarà controlada per sota del 3%. En el cas de Catalunya, els darrers 3 mesos, els preus dels productes de la cistella han tingut una inflació inferior al 2%, però en un 8,5% dels productes encara està per damunt del 8%. 

Les economies basades en serveis, guanyadores

A l'eurozona, el creixement és moderat, amb un 0,7% el 2024 i una situació a Alemanya tendent a l'estancament, fruit d'apostes estratègiques que l'han fet dependent dels recursos energètics russos, i de la competència xinesa. Economies com l'espanyola o la portuguesa, en canvi, basades en el sector serveis, s'aprofiten de l'increment de la despesa cap als serveis. Com ha dit Cardoso, "la gent ja no gasta en cotxes o roba, sinó en serveis". 

L'impacte Trump, menor a Catalunya

L'estudi, però, no ha integrat el que pot succeir després del retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. Cardoso ha afirmat que hi ha una menor exposició de l'economia catalana i l'espanyola respecte a la política aranzelària. Si el comerç envers els Estats Units és del 7% a l'eurozona, en el cas de Catalunya no supera el 3%. El sector serveis es veurà menys afectat per la probable imposició d'aranzels. 

Però Cardoso ha apuntat que alguns sectors sí que es poden veure impactats, com el químic, que sí que està exposat: un 80% d'exportacions de l'estat espanyol als Estats Units prové de Catalunya. També el sector agroalimentari pot patir. L'economista ha dit que li preocupa més l'efecte indirecte que pot haver a través de com evolucioni l'economia alemanya. Si els Estats Units decideixen enfocar-se sobre sectors estratègics per Alemanya, pot produir-se un impacte sensible.

reducció de tipus