L'economia catalana va créixer un 3,6% l'any 2024, un punt més que el tancament del 2023 (2,6%). Així ho indica l’estimació avançada que l’Institut d’Estadística de Catalunya, (Idescat), ha publicat aquest divendres. Segons aquestes dades, tots els grans sectors d’activitat van presentar variacions anuals positives i van millorar l’activitat respecte de l’any anterior, excepte la construcció, que va mantenir el mateix creixement del 2023.
El ritme de creixement del producte interior brut (PIB) català ha sigut superior al de l’avanç del 3,2% de l’economia espanyola. També s'ha posicionat per sobre de les estimacions de la Unió Europea, d’un 0,8%, i dels principals països, com ara Alemanya (-0,2%), França (+1,1%) o Itàlia (0,5%).
Entre les diferents activitats, va destacar el sector industrial amb un creixement del 4%, cinc dècimes superior al de l’any 2023 (3,5%). Aquest increment es va explicar principalment per l’evolució de les branques de fabricació de vehicles de motor, la indústria farmacèutica i la indústria alimentària.
En relació amb els serveis, el valor afegit va augmentar un 4,1% per l’impuls de sectors com l’hostaleria i restauració, les activitats jurídiques, els serveis de seguretat, les activitats de programació i consultoria, i el comerç al detall.
La construcció va créixer un 1,8% -el mateix que l’any anterior-. En canvi, l’agricultura va registrar un augment de la taxa de creixement anual del 4,1%, després de dos anys amb taxes anuals negatives.
L’economia catalana creix un 3,9% el quart trimestre
L'economia catalana va registrar un augment del 3,9% interanual al quart trimestre, tres dècimes menys que l’anterior. Tots els sectors van mantenir una evolució positiva, però va destacar la contribució dels serveis, que augmenta un 4,6% interanual, sis dècimes menys que el tercer trimestre (5,2%), marcat per la campanya d’estiu.
La indústria, al seu torn, va registrar una taxa interanual del 2,7%, un punt inferior al trimestre anterior (3,7%). D'altra banda, la construcció va mostrar una variació interanual del 3,4% i l’agricultura va acabar el quart trimestre amb un augment del 8,7% del valor afegit.
El comportament del PIB català entre octubre i desembre ha sigut quatre dècimes superior a la de l’economia espanyola (3,5%) i 2,8 punts per sobre de la UE (1,1%). Pel que fa a la variació intertrimestral del PIB, ha estat del 0,7%, una dècima menys que l’enregistrada per l’economia espanyola (0,8%) i sis dècimes superior a la taxa de variació de la UE (0,1%).