L’esforç que han de fer els joves per accedir a un habitatge és més alt a Catalunya que a la majoria de territoris de l’estat espanyol, on la proporció del sou que hi dediquen els menors de 30 anys és del 59,1%, més de cinc punts per sota. El principal motiu és que Catalunya té el preu per metre quadrat més alt de tot l'estat, per sobre de la Comunitat de Madrid i del País Basc.
PREU DEL METRE QUADRAT PER TERRITORI
Actualment, el preu del metre quadrat a Catalunya és de 2.999 euros, un 73,35% més alt que l’any 2000. En aquest mateix període, el sindicat juvenil recorda que els sous només van augmentar un 18%.
Els lloguers es disparen, sobretot a Barcelona
Els lloguers es disparen, sobretot a Barcelona
Si bé comprar un pis a Catalunya és car, Avalot destaca que el cost del lloguer és el més preocupant. Durant l'últim any, els preus del lloguer han augmentat més del 10% a Catalunya, el triple que a la resta de l’estat. És especialment alarmant el cas de Barcelona, on l'increment s'enfila fins al 17%.
“El mercat immobiliari de Catalunya és un dels més excloents de tot l’estat i Barcelona és la ciutat més cara per poder emancipar-se”, explica Afra Blanco, portaveu del sindicat. Això implica que els joves catalans d’entre 30 i 35 anys haurien de destinar un 59,3% del seu sou en el lloguer i la xifra es dispararia fins al 80,3% per a les persones d’entre 16 i 29 anys.
Per fer front a aquesta dificultat en l’accés de l’habitatge, la majoria de joves opta per compartir pis, ja que només un 10% dels joves podria fer-ho en solitari. Blanco recorda que només un 23% dels joves d’entre 16 i 29 anys es troben independitzats, la majoria d'ells en "pisos comuna". Pel que fa a les causes, Blanco en destaca tres: la pujada dels preus, especialment els del lloguer; els contractes temporals, que representen més del 90% del total, i la manca d’ajuts públics.
Els joves catalans no aconsegueixen ser mileuristes
Segons l’Observatori Jove de l’Habitatge a Espanya (OBJOVI), els treballadors joves a Catalunya no arriben a mileuristes. El sou net dels joves és de 999,83 euros al mes –prop de 12.000 euros l’any– per als menors de 30 anys i de 1.170 euros –uns 16.100 euros anuals– entre els menors de 35. El sindicat juvenil recorda que, en cas de voler seguir la recomanació de destinar el 30% del sou a l’habitatge, un jove hauria de guanyar 25.550 euros anuals, més del doble.
Consulta l'Informe sobre l'accés dels joves a l'habitatge (2016) d'Avalot