El Govern impulsa l'Aliança de semiconductors i xips per reforçar un sector que genera 4.600 llocs de treball

L'ecosistema de microxips està format per 260 empreses i centres de recerca que facturen 302 milions d'euros

Foto de família de l'acte de presentació de l'Aliança de semiconductors i xips
Foto de família de l'acte de presentació de l'Aliança de semiconductors i xips | ACN
Redacció
21 de maig del 2024
Actualitzat a les 20:23h

El Govern ha impulsat aquest dimarts l'Aliança dels semiconductors i xips de Catalunya per donar ales a un sector "estratègic" que està format per prop de 260 empreses i centres de recerca, i que genera 4.600 llocs de treball, entre investigadors i treballadors altament qualificats. La iniciativa publicoprivada, formada per una cinquantena de membres, s'integra en el Pacte Nacional per la Indústria que està en vigor fins al 2025 i, entre les 23 iniciatives d'aquest full de ruta, hi ha l'impuls de la planta de prototipatge i prefabricació de xips Innofab a Cerdanyola del Vallès o la creació d'un màster universitari d'Enginyeria de Semiconductors i Disseny Electrònic.

L'Aliança s'ha presentat aquest dimarts en una jornada al Districte Administratiu per part del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal. Torrent, ha destacat "l'evolució molt positiva i molt ràpida" al sector dels semiconductors, que ha guanyat 130 empreses en dos anys. Actualment, a Catalunya hi ha 216 empreses que s'hi dediquen que reuneixen un volum de negoci de 302 milions d'euros. I, si es tenen en compte els centres tecnològics i els centres de recerca, el total d'agents s'eleva fins a 256.

Torrent ha assegurat que hi ha un "estat d'ànim favorable" perquè realitats com la catalana puguin ser protagonistes actius de la recuperació industrial vinculada als semiconductors a Europa, que va patir una crisi de subministrament després de l'esclat de la Covid-19, on van patir especialment indústries com la de l'automoció. Per això, ha animat les empreses, universitats, centres de recerca i ciutadania en general a "ser una part activa" d'aquest pla estratègic, que ja es contemplava en el Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025. L'Aliança busca impulsar els actors ja existents perquè puguin créixer i ser competitius a escala global, captar inversió i fons públics, millorar l'atracció de talent i la transferència tecnològica. "Sense l'Aliança no podríem dir que aquest setembre hi haurà un màster", ha exemplificat el conseller de Recerca i Universitats.

Innofab: el projecte més destacat

El projecte "més representatiu" de l'estratègia és la planta de prototipatge i preproducció de xips Innofab, que se situarà al costat del Sincrotró Alba a Cerdanyola del Vallès i requerirà una inversió de 365 milions d'euros, finançada amb fons europeus i propis de la Generalitat. La instal·lació tindrà una sala blanca de 2.000 metres quadrats amb capacitat de processar oblees de 200 mm i amb equips que són similars als que utilitza la indústria en el procés de producció. Mas Guix ha afirmat que continua en marxa el grup de treball entre la Generalitat i el govern espanyol per concretar el futur de la planta. "Continuem treballant per fer-ho realitat com més aviat millor", ha dit. Està previst que la instal·lació comenci a operar l'any 2026.

En aquest sentit, l'acte també ha comptat amb la participació d'empreses del sector com Semidynamics, Qilimanjaro, Ideaded o Inbrain, que han proposat alguns passos a seguir. Per exemple, el Semidynamics, una de les empreses que ha guanyat fons europeus, ha assenyalat que cal diferenciar entre dissenyar i fabricar xips. Segons el seu conseller delegat, Roger Espasa, cal "dissenyar al màxim" perquè la fabricació ara mateix està centralitzada a Àsia, especialment a Taiwan. "Els indicadors haurien de ser quants xips venem i no quants fons europeus capturem, tenim una feinada per endavant, però anem pel bon camí", ha dit.

Fons europeus que queden deserts

Els programes per desenvolupar un ecosistema de microxips a l'Estat són els que han consignat més finançament europeu, amb fins a 12.500 milions d'euros per al Perte xip. Mas Guix ha destacat que un 38% dels fons s'han assignat a empreses i projectes que s'originen a Catalunya, però ha denunciat que l'execució de la totalitat de recursos és "molt baixa". "No arriba a l'1,5%", ha denunciat la titular d'Economia, que ha tornat a reclamar que es configurin Perte territorials per poder vehicular els "fons que s'estan quedant deserts".