
Entre el primer trimestre de l'any 2008 i el segon del 2011 la indústria manufacturera catalana ha perdut 112.535 llocs de treball, un 35% dels 322.922 que en el mateix període ha perdut el total de l'economia catalana. Així ho indica un informe elaborat pel sindicat UGT que segons el seu secretari de política sindical, Camil Ros, "trenca el mite" que afirmava que el sector de la construcció, amb 125.000 llocs de feina perduts en els últims tres anys, només 13.000 més, havia estat el sector més afectat per la crisi econòmica a molta distància de la resta.
Per sectors industrials, únicament tres no han destruït el 24% o més de la seva ocupació. Es tracta de les indústries químiques, amb un 12,9%, el d'alimentació, begudes i tabac, amb un 5,5%, i el de fabricació de productes farmacèutics, amb un 3,3%.
A la banda oposada, quatre sectors superen el 35% de destrucció d'ocupació, amb el de fabricació de productes minerals no metàl·lics encapçalant la llista amb un 46,3%.
Des del sindicat UGT veuen "molt preocupants" aquestes xifres tenint en compte el paper estratègic de la indústria a l'economia catalana, i el fet que aquest sector és el que concentra els llocs de treball menys precaris, de major qualitat i de valor afegit, en comparació amb la resta de sectors productius.
Camil Ros també ha alertat que malgrat que el PIB industrial creix per sobre del 2% de mitjana des del segon trimestre de l'any passat, una xifra que hauria de permetre crear ocupació, la realitat "és que la manca de voluntat política i empresarial per crear ocupació" , "l'allau d'EROS", i una reforma laboral "que ens porta a tots a un món de picaresca, temporalitat i salari mími", són factors que podrien fer que les xifres negatives continuin durant el segon semestre d'aquest any.
A més, i en referència a l'increment d'expedients de regulació, Ros ha recordat que entre el 2008 i el primer semestre de 2009, els EROS els van presentar grans empreses que amb el temps es van poder frenar o negociar, mentre que actualment els presenten "empreses sense noms i cognoms" que són els que es tradueixen en acomiadaments.