VIURE EN COOPERATIVA

Marta Doncel, coportaveu de Som Energia: «El nostre èxit ve d'estar en el lloc i el moment oportuns»

Sisena i última entrega de la primera temporada de la sèrie de videoentrevistes a personalitats del món de l'economia social catalana coproduïda per "Alternativas económicas" i Nació

Redacció
12 d'octubre de 2024
Actualitzat: 25 de novembre, 14:39h

En un mercat d'enormes colossos com el de l'energia, hi ha una cooperativa -la més gran d'Europa en aquest sector- que ha aconseguit competir de tu a tu i ha sumat 85.000 socis i més de 120.000 contractes en menys de 15 anys. Es tracta de la catalana Som Energia, nascuda el 2010, després que l'aleshores professor de la Universitat de Girona Gijsbert Huijink detectés l'orfandat en el mercat de l'energia cooperativa a la regió i, en una escala major, a tot l'Estat.

La coportaveu, Marta Doncel, atribueix l'èxit al fet d'estar "en el lloc i el moment oportuns". Així ho explica en una nova conversa amb el director de la revista Alternatvas Económicas, Pere Rusiñol, en què destaca com Huijink va saber identificar el nínxol i involucrar els seus estudiants de Ciències Ambientals i altres professors per crear la primera cooperativa energètica de l'Estat.

Amb tot, en la sisena i darrera entrega de la temporada de la sèrie Viure en cooperativa coproduïda per Nació, aborda la possibilitat de repensar un mercat i adaptar-lo a les necessitats econòmiques, socials, ecològiques i organitzatives. Tot, dins els límits de les possibilitats, com en el cas de Som Energia, que és productora d'energia verda i comercialitzadora perquè el monopoli públic de la distribució de l'alta tensió per la Xarxa Elèctrica Espanyola i el control del mercat de la baixa tensió per les grans empreses privades no els permet competir en aquests dos processos.