Pèrdua de 10.000 llocs de treball i «empreses sense oxigen»: l'impacte de l'opa hostil del BBVA contra el Sabadell

Un informe de Pimec adverteix d'una pèrdua potencial del volum de crèdit de 54.000 milions d'euros i el tancament de centenars d'oficines

La seu del Sabadell, a Barcelona.
La seu del Sabadell, a Barcelona. | Hugo Fernández
09 de juliol de 2024, 12:05
Actualitzat: 16:22h

L'opa hostil del BBVA contra el Banc Sabadell ha posat en peu de guerra el gruix del teixit econòmic català, gairebé sense excepcions. Ho ha corroborat aquest dimarts la patronal Pimec, que ha presentat l'Informe Pimec sobre l'intent de fusió bancària. L'acadèmic Oriol Amat, exrector de la Universitat Pompeu Fabra, ha detallat el contingut de l'estudi, acompanyat del president de la patronal, Antoni Cañete, i del secretari general, Josep Ginesta.

Amat ha explicat que el BBVA ha parlat de 1.450 milions de sinergies amb l'operació, que poden ser reducció de despeses o increment de guanys. El professor ha considerat més probable en aquest cas una reducció de despeses, que es concretarien en tancament d'oficines i pèrdua de llocs de treball

El Sabadell va incrementar els seus beneficis el 2023 en un 48%, amb 1.333 milions d'euros, amb una quota de mercat del 7-8% a l'estat espanyol, que va incrementar la plantilla en uns 400 treballadors. Segons les agències internacionals, ha anat millorant el rating, amb un perspectiva "positiva" segons Moody's i Fitch Raitings. El preu de les accions va créixer el 2023 un 15%. Per tant, el Sabadell està en una situació robusta en el moment en què es llança l'opa.

L'impacte de l'opa es veu bé en l'índex Herfindahl-Hirschman, que assenyala el grau de competència d'un mercat. Si és superior a 2.500, és un mercat altament concentrat, un oligopoli, entre 1.500 i 2.500 és moderadament concentrat i per sota de 1.500, és una situació de competència efectiva. Segons Pimec, l'índex pel que fa a mercat de crèdit passaria a més de 2.800, una situació pròpia d'un oligopoli. 

De produir-se la fusió, el pes dels cinc primers bancs seria d'un 72%, per damunt de la mitjana europea, que és del 68%. Una dada crítica, a la qual s'ha d'afegir l'afectació en el crèdit. "En totes les anteriors fusions s'ha produït una reducció del volum del crèdit", ha afirmat Amat, amb una reducció estimada del 8%, que representaria 54.000 milions.
L'estudi mostra alguns exemples del que ha passat pel que fa a tancament d'oficines. En el cas del Santander-Popular, es van tancar el 78% de les oficines del Popular i el 28% de l'entitat fusionada. Van perdre la feina 4.648 persones. Es calcula que en cas de fusió, es tancarien entre 589 i 883 sucursals a tot l'estat espanyol. 

Fent una mitjana de simulació en base al que ha succeït en anteriors fusions, en un escenari de pèrdua de llocs de treball d'un 40%, es perdrien uns 7.685 llocs de treball. Si la pèrdua fos del 55%, es quedarien sense feina 10.567 treballadors.

"Venim del futur en aquest tema", ha dit Cañete, recordant que ja s'ha vist el que ha passat amb la tendència de concentració d'entitats bancàries, que ha suposat "menys oferta". "El finançament és l'oxigen de les pimes i amb els canvis de rating que venen després d'una fusió, el que succeeix és que el teixit productiu perd capacitat de finançar-se", ha assenyalat. Cañete ha afirmat que no entren en qüestions internes del Sabadell o del BBVA, sinó que alerten dels problemes d'oxigen financer que poden afrontar les empreses.

"L'opa és una dificultat afegida per a l'economia del país", ha assegurat Josep Ginesta, que ha advertit del risc màxim que suposa una reducció potencial del crèdit d'uns 54.000 milions d'euros. Ginesta també ha destacat l'efecte negatiu de la pèrdua de llocs de treball. Ginesta ha alertat que si hi ha afectació en el crèdit, en l'ocupació i el servei als clients, "arribarà un moment en què el país anirà endarrera".