- Ets molt jove, d’on et ve l’afició?
- Ara tinc 15 anys, però tot va començar quan en tenia 8. Un any, per Festa Major, passejàvem pel centre de Sabadell amb els meus pares i vaig veure un estand on hi havia un grup de gent fent esgrima. Vaig preguntar on ho feien, i li vaig dir a la meva mare que m’hi apuntés, sense provar-ho ni res.
- Això és tenir sintonia! I a casa què van dir?
- M’hi van apuntar, però al principi es pensaven que voldria provar-ho i prou. Ells creien que era perquè havia vist Peter Pan, però la cosa ha anat de debò.

Arnau Gumà, entrenant al gimnàs del Jaume Viladoms. Foto: Albert Segura
- I com van ser els inicis?
- Em va agradar molt. Des del començament vaig començar a entrenar amb ferro, des del primer dia, i quan només feia tres mesos que entrenava vaig participar en la meva primera competició d'espadetos M12, i vaig quedar tercer a Barcelona.
- Déu n’hi do, tan aviat!
- Sí, des del començament he entrenat al Club Esgrima Sabadell Jaume Viladoms, però quan vaig començar a fer resultats a Espanya em van agafar oferir entrenar al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès. Em van enviar una carta on m’informaven que tenia a disposició una beca per entrenar-hi i que si la volia acceptar. Des de llavors vaig començar a créixer.
Arnau Gumà, entrenant amb Erik Fernández al gimnàs del Club Esgrima Sabadell. Foto: Albert Segura
- Com és el dia a dia al CAR?
- Implica entrenar més. Cada dia, entre les 11.00 i les 13.00 hores entreno, mentre que abans ho feia només una hora i mitja al dia, i això ha fet que millori molt el meu rendiment. Ara estudio 4t d’ESO al CAR mateix, i intento compaginar al màxim estudi i entrenament, quan tinc temps lliure allà em poso amb l’estudi. Els horaris ja estan organitzats per poder compaginar totes dues coses.
- I l’any que ve?
- Vull fer Batxillerat, el tecnològic. La meva intenció és poder estudiar a la universitat, una Enginyeria, el més segur que sigui Enginyeria Informàtica.
- I els teus amics com ho veuen tot plegat?
- Bé, sobretot les persones que em coneixen ara i em demanen que què faig, quan els ho explico es mostren sorpresos. Em solen dir: "Ah, allò de les espases, deu ser divertit". Ara per ara és un esport minoritari.
Detall de l'uniforme d'Arnau Gumà. Foto: Albert Segura
- I què fas quan no estudies i entrenes?
- Em veig amb els meus amics, alguns de Sabadell, però sobretot amb els del CAR. també aprofito per jugar amb l’ordinador o amb la Play Station.
- T'has trobat mai en cap situació inversemblant?
- A l'hospital. Un cop em van examinar i em van veure que duia tot de blaus al cos. És molt habitual perquè els tocs que reps deixen marca, però clar, era petit i els metges no ho sabien. No em volien tornar amb els meus pares perquè es pensaven que a casa em pegaven. Van haver de demostrar amb un certificat de la federació que competia en campionats i que els blaus eren fruit d’això.
- Caram, un bon ensurt! Pel que fa al teu palmarès, no és gens menyspreable.
- Al 2016 vaig ser campió d’Espanya individual M12, i l’any passat campió d’Espanya per equips M14. Aquest any també he estat subcampió per equips M17, i en el rànquing estatal sempre he estat entre els cinc primers, a Catalunya entre els tres.
Arnau Gumà, al gimnàs del Club Esgrima Sabadell. Foto: Albert Segura
- A curt termini, aquest cap de setmana jugues a casa, com es diu en termes futbolístics.
- Sí, Sabadell acull el Trofeu Internacional d’Esgrima, és el segon any que es fa. L’any passat va anar prou bé, però hi havia gent molt gran i jo hi vaig anar per agafar experiència. Aquest any l’objectiu que em plantejo és passar la fase de grups, però serà complicat, caldrà esforçar-s'hi, hi competiran entre 100 i 150 tiradors.
- I més endavant?
- Anem a Madrid a un Torneig Nacional de Rànquing (TNR) M17, on l’objectiu que em plantejo és fer podi, crec que puc. Més endavant, també al novembre, anem a Budapest a competir el Circuit Europeu Internacional M17, puntuable per al Campionat d’Europa i per al Mundial, que és el meu propòsit. La primera d’aquest any es va fer a Grècia, on vaig obtenir l’onzena posició.
El gimnàs del Club Esgrima Sabadell en ple funcionament. Foto: Albert Segura