El món del futbol és molt ric en vocabulari propi i un dels àmbits on això és més evident és el de les aficions. Els seguidors dels clubs reben noms de tota mena, com "culers", "pericos", "granes", "arlequinats", "vikings", "matalassers", "lleons"... En el cas del futbol català, destaquen els "culers", del Barça, i els "pericos", de l'Espanyol. Però, per què se'ls anomena així?
En el cas dels "culers", cal viatjar al primer terç del segle XX, concretament entre el 1909 i el 1922, per trobar l'origen. És el temps en què el Barça va jugar a l'estadi de L'Escopidora, al carrer Indústria, que comptava amb una capacitat de només 6.000 espectadors. Això feia que alguns aficionats s'asseguessin sobre les tribunes més altes i, quan els vianants del carrer Indústria i del carrer París miraven cap a dalt, veien tots els culs. Això va fer que es comencessin a referir als blaugranes com "culers".
El 14 de març de 1909 es va inaugurar sense cap acte especial el Camp del carrer Indústria (actualment carrer de París) que va ser batejat popularment amb el nom de L'Escopidora per les seves reduïdes dimensions. pic.twitter.com/eBOry36rjQ
— LCF666 © Pierrá (@LCF666) March 14, 2024
Pel que fa als "pericos", es creu que el sobrenom va sorgir perquè la població d'aquests ocells al voltant de l'antic Estadi de Sarrià era molt gran i els veïns els van associar amb els animals. Des d'aleshores, els blanc-i-blaus reben aquest nom, que és sens dubte un dels més originals del planeta futbol.
RCD Espanyol's historic Estadi de Sarrià. pic.twitter.com/pYJDlLXc96
— Estadios de España (& @estadiosspain.bsky.social) (@estadios_Spain) December 6, 2021