Rècord d'ascensions a l'Everest marcat per la polèmica

Aquesta primavera 885 persones han trepitjat el cim de la muntanya més alta del món

Publicat el 23 de juny de 2019 a les 15:33
La temporada primaveral d'ascensions a l'Everest ha acabat i ho ha fet amb un nou rècord absolut: 885 persones han fet el cim de la muntanya més alta del món de manera que un any més es torna a superar el màxim històric del pic de l'Himàlaia. El 2018 es van comptabilitzar 802 ascensions i enguany la xifra s'ha enfilat encara més després que el Nepal i la Xina hagin fet públic el seu registre oficial vinculat a l'Everest.

Mentre que les ascensions per la cara nord de la muntanya s'han estabilitzat (231, tres menys que el 2018), les cues de la cara sud virals a través de les xarxes socials s'han traduït en un augment de 81 cims més fins enfilar-se als 644. Totes les ascensions d'aquest 2019, doncs, s'han fet per una de les dues rutes clàssiques de l'Everest i cap alpinista ha aconseguit fer el cim per un altre camí.

Hi ha una dada, però, encara més concloent: només dues de les 885 ascensions s'han dut a terme sense l'ajuda d'oxigen artificial, una d'elles, el company amb qui Sergi Mingote volia pujar a l'Everest abans de renunciar després de la dura experiència al Lhotse (el xilè Juan Pablo Mohr). Aquesta tendència referma el que ja es va viure el 2018, quan només un alpinista va fer el cim sense oxigen afegit. 

Amb un horitzó on no s'albira cap canvi d'importància, tot apunta que si la meteorologia ofereix noves finestres de bon temps el 2020 es podria tornar a batre la xifra d'enguany atès l'incessant creixement en la petició de permisos per part de persones d'arreu del món. Una realitat que el món de l'alpinisme clàssic afronta amb escepticisme especialment després de veure com aquest any 9 persones han mort a l'Everest per causes no accidentals, cinc d'ells durant el descens del cim després de fer una llarga cua en el seu tram final.