La mostra se centra en l'etapa que Blay va estar treballant a Olot, el seguiment exhaustiu que la premsa de l'època feia a la seva carrera, les nombroses escultures que va donar a la ciutat i els homenatges que se li van fer a Olot. "Quan venia de visita a Olot, els comerços tancaven i la gent el rebia a l'estació. Era una persona molt estimada i que estimava la ciutat", explica la directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol.
Era tan estimat que l'any 1909, quan Miquel Blay tenia 43 anys, l'Ajuntament d'Olot va decidir declarar-lo fill il·lustre i va posar el seu nom al Firal. En aquell moment l'escultor ja havia creat Els primers freds, una de les seves obres més importants, i estava triomfant arreu del món. La comissària de l'exposició, Mercè Doñate, apunta que "néixer a Olot el va dur a ser escultor, però també el va empènyer a marxar per poder complir amb els encàrrecs que rebia".

Roda de premsa de presentació de les activitats de l'Any Blay Foto: Andreu Oliveras
Un dels atractius de l'exposició és que els visitants podran veure en directe com es restauran dues escultures de grans dimensions que Blay va donar a l'Escola de Belles Arts d'Olot, perquè els alumnes puguessin estudiar-les.
Activitats complementàries per celebrar l'Any Blay
Paral·lelament a la mostra, els Museus d'Olot han organitzat tot un seguit d'activitats des d'ara fins al gener per commemorar l'Any Blay. A més, el Museu del Prado de Madrid i el Museu d'Art de Girona també han muntat dues exposicions commemoratives de Miquel Blay. Aquests tres museus són els que custodien un major nombre d'obres de l'artista olotí.