Olot programa una tardor amb més de 150 activitats de cultura segura

Es presenta Societat Anònima, la "societat secreta" que vol premiar les persones que participen molt activament del lleure de la ciutat amb descomptes, venda preferent d’entrades i altres avantatges

Pep Berga assenyala la imatge de l'agenda d'Olot Cultura d'aquesta tardor.
Pep Berga assenyala la imatge de l'agenda d'Olot Cultura d'aquesta tardor. | Foto: Martí Albesa.
28 d'agost de 2020, 12:01
Actualitzat: 13:20h
Olot Cultura ha presentat aquest matí a Can Trincheria –de la mà del batlle i regidor de Cultura, Pep Berga, i del director de l'àrea, Ricard Sargatal– una temporada amb novetats, protagonitzada per la reprogramació de moltes propostes, com el Sismògraf, que s’havien d’haver vist la primavera passada. Els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre hi ha previstes més de 150 activitats entre espectacles de dansa, teatre i circ, exposicions, xerrades, hores del conte, etc., a les quals caldrà sumar-ne més d'una cinquantena que programen diverses entitats de la capital de la Garrotxa.

Tal com ha dit Pep Berga, "en un context d'angoixa la cultura continua emocionant" i per això, segons Ricar Sargatal no s'han estat de res i han "decidit tirar per la via optimista, amb una programació plena" per a poder oferir un ventall d'espais i moments de cultura que són necessaris en un entorn de seguretat. "La cultura és segura i no s'atura", ha reblat el director de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament d'Olot.

En aquesta línia d'optimisme s'ha optat per una selecció d'alta qualitat artística, amb protagonistes locals i d'arreu, per a tots els gustos i sensibilitats, amb tota mena de temàtiques, per manera que, com en una baralla de naips, tothom hi pugui trobar -després de dedicar-hi un temps a rumiar-s'ho– la seva carta.

Com que hi ha moltes activitats que no s’han pogut programar amb la mateixa previsió d’altres anys s’ha decidit no editar l’agenda d'Olot Cultura en paper i, en canvi, es publicarà cada mes una revista d'El Plafó més extensa, que aporti més importància al calendari i que pugui recollir totes aquelles activitats que vagin sorgint. A l’entorn digital( i a l’app agenda olotcultura) es pot consultar tota la programació que estarà actualitzada en tot moment.  

També, aquesta tarda, a les 18:30 h, els programadors d'Olot Cultura explicaran en línia als ciutadans a través de la plataforma Zoom tots els detalls de la programació de tardor 2020.
 

El model olotí Albert Vilaplana és la imatge de la programació de tardor. Foto: Foto: Giovenni Cardini.


La imatge que il·lustra la programació de tardor d’Olot Cultura és molt gràfica de la situació actual i de la voluntat d’aquesta programació: tot i els entrebancs que sorgeixen la cultura mai deixa d’emocionar-nos ni deixa de ser necessària i, per això, s’està treballant de valent perquè no deixi de ser present a les vides dels olotins. El protagonista de la imatge és el model olotí Albert Villaplana (@mr.plein) i hi ha estat feta per un equip de professionals (fotògraf: Giovenni Cardini, @govii_cardinni; direcció artística: @herzog.doeswork i @heavensofthemoon; Fashion: Out of boredom, @outofboredom.clothing, i maquillatge: @eugeniatohme).

Amb tot, la seguretat és primordial i, per això, totes les activitats es faran seguint les normes i les recomanacions marcades per les autoritats sanitàries per garantir la seguretat del públic i dels artistes.  
 
Una Societat Anònima per als grans consumidors culturals

Olot Cultura ha creat aquesta temporada una iniciativa per a premiar les persones que els agrada assistir a les activitats culturals d’una forma habitual. Aquesta "comunitat secreta d'Olot Cultura", que ha estat batejada amb el nom de Societat Anònima, és, en paraules de Ricard Sargatal "la menys secreta de les societats secretes", i té la voluntat d'adreçar als alt consumidors de cultura de la ciutat i la comarca. D'aquesta manera, segons SArgatal, es trenca la dinàmica rígida del paquest cultural tancat, que havia prevalgut fins ara, i s'aposta perquè cadascú es faci el seu propi itinerari personalitzat.

Tothom se’n  pot fer membre fent un únic pagament de 25 euros (5 en el cas dels joves menors de 25 anys o dels estudiants de música i teatre) a través del web olotcultura.cat, a la taquilla del Teatre o a Can Trincheria i que donarà dret a ser membre de la SA durant un any (fins l’agost del 2021).  

Els membres de la societat tindran un descompte d’almenys el 25% en tots els espectacles organitzats per l’Institut de Cultura d’Olot i venda preferent (podran comprar les entrades uns dies abans que el públic en general), així com altres avantatges com reserva de seients a les primers files en espectacles no numerats, dret a accedir a activitats exclusives (i secretes) per a membres, etc.  Tots els que es facin membres aquesta temporada, rebran de regal una serigrafia dissenyada exclusivament per l’Estudi Gràfic Vis a Vis. 

A partir del dia 3 de setembre tothom qui ho vulgui es podrà fer membre de la Societat Anònima d’Olot Cultura i comprar les entrades per als espectacles de forma preferent fins al 15 de setembre. Llavors, s’obrirà la venda a tothom.  

Donades les circumstàncies actuals la venda d’entrades només es farà en línia. D’aquesta manera, es tindrà un registre i el contacte de tots els assistents a les activitats i, en el cas que s’hagi de suspendre alguna activitat, es podran retornar els diners automàticament.  

S’habilitarà un servei de taquilla acompanyada per tal d’ajudar a aquelles persones que puguin tenir dificultats per fer la compra on line. Serà a la taquilla del Teatre en el seu horari d’obertura habitual.  

Es manté la venda presencial des d’una hora abans el mateix dia de l’espectacle a la taquilla del recinte on es faci.  
 

La presentació del programa cultural de tardor ha tingut lloc a Can Trincheria. Foto: Martí Albesa.


La programació de tardor: molta dansa a les arts escéniques

Aquesta tardor del 2020 les arts escèniques tindran la dansa com a gran protagonista, amb la “transformació” del que havia d’haver estat el Sismògraf 2020. Els dies 20 de setembre i 3 d’octubre se celebraran els Sismoday, dues jornades que aglutinaran una programació de dansa. També serà possible veure Mar Gómez, La Veronal, Macarena Recuerda Sheperd, Roser López Espinosa, Ada Vilaró o els Brodas Bros, entre d’altres. Podeu consultar tots els detalls de la “transformació” del Sismògraf al web del festival.

Pel que fa a teatre tindrem El pare de la núvia, amb Joan Pera; T’estimo si he begut, de T de Teatre, amb textos d’Empar Moliner i sota la direcció de David Selvas, i Monroe-Lamarr, una producció del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb text del garrotxí Carles Batlle, dirigida per David Selvas i amb Elisabet Casanovas i Laura Conejero com a protagonistes.

Es reprogramarà el LAP Tierras del sur, d’Azkona & Tolosa, i al desembre arribarà a Olot la producció nacional de circ Estat d’emergència.

Per al públic familiar se celebrarà El Més Petit de Tots, amb tres espectacles durant tres diumenges (15, 22 i 29 de novembre), i Laika, de Xirriquiteula Teatre.

Músiques d'arreu

Els dos concerts de Jazz Olot aniran a càrrec, per una banda, de Raynald Colom i Bill McHenry, un quartet que presentarà estàndards de jazz amb una gran delicadesa, però amb un fort ritme, i, per una altra banda, hi haurà l’actuació de Marco Mezquida, que donarà a conèixer el seu últim treball, Talismán, on exhibeix una forta influència de la música tradicional de la península Ibèrica, encara que també hi ha sons mediterranis, aires turcs, zamba argentina i música contemporània.

Igualment, es reprogramaran els concerts de N3rdistan, una banda molt reivindicativa que alguns han catalogat com el futur de la música alternativa àrab, i de Ferran Palau, que, amb Kevin, s’endinsarà en la seva obra més romàntica i colorista. També, actuarà el grup Bipolar, amb Benvinguts, ple de melodies energètiques i honestes amb un caràcter pop-rock i folk festiu, i tindrà lloc un concert familiar a càrrec de The Pinker Tones, un grup català reconegut internacionalment pels seus treballs de música electrònica i pels espectacles dirigits al públic infantil i familiar, i que presentaran el llibre-disc Rolf & Flor a Londres.  

Exposicions i activitats variades als Museus d'Olot

El Museu de la Garrotxa inaugurarà, aquest setembre, les dues exposicions més destacades d’aquesta temporada. Una estarà dedicada a la publicitat a través dels cartells de Cigarrillos París i una altra se centrarà en l’artista empordanès Eudald de Juana.

Una novetat d’aquesta tardor als Museus d’Olot és que, després de l’èxit que ha tingut l’escape room del Museu dels Sants, també se'n farà la majoria dels dissabtes.  

Propostes literàries

El curs començarà a la Biblioteca Marià Vayreda amb les sessions quinzenals de l’Hora del conte i la represa dels clubs de lectura infantil i per a adults. En aquest últim cas hi haurà una novetat, i és que s’amplia amb l’activitat Cinema del club, que consistirà a veure un film relacionat amb el llibre comentat. També es reprogramarà el LAP d’òpera còmica Àries de reservat.
 
Ofertes de les entitats

Les entitats de la ciutat també continuaran amb les seves propostes en tots els àmbits: les xerrades d’ACUGA, les exposicions de l’Àmbit Sant Lluc i del Cafè Art Fontanella XII, les sessions del Cineclub Olot, els col·loquis d’Altrart, els Dijous d’Òmnium (amb xerrades i presentacions literàries), les visites guiades a les esglésies de Sant Esteve i del Tura, els espectacles familiars de Rialles, el festival El Petit Format, el festival Lluèrnia, les propostes de Faberllull a càrrec dels seus residents o les exposicions i els itineraris personals de l’Arxiu.  

 
Arxivat a