Organitzat per les empreses garrotxines Royalverd i Noel Alimentària, Vallviva neix de l'impuls de l'empresari Eudald Morera, qui després de ser diagnosticat d'un càncer va decidir crear "el festival dels sentits". Vallviva combina música, gastronomia i solidaritat en parts iguals. Enguany, tots els beneficis aniran a dues investigacions de la Vall d'Hebron sobre el càncer. En les darreres edicions, també s'han fet donacions a Oncolliga, la Fundació Albert Bosch o el projecte Juan Carlos Unzué.
Concerts
Pel que fa a l'apartat musical, aquest 2023 Vallviva comptarà amb deu concerts. Cada dia el recinte de les Brides s’obrirà a les 18:30 h i es tancarà al voltant de les 3 de la matinada. Cada dia hi haurà un discjòquei diferent que clausurarà la jornada.Aquest dimecres a les 20 h Roger Padrós encetarà el certamen i a les 22:30 h tancarà la primera jornada Himnes del Cor, l'espectacle creat per la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) i la Polifònica de Puig-reig que compta amb la col·laboració de la Beth, Manu Guix, Paul Giberga i Joan Garrido.
Dijous, a les 20 h serà el torn del Cor Geriona i a les 22:30 h actuarà un dels grans noms d'aquesta edició: Víctor Manuel. Divendres hi haurà triple sessió: a les 20 h Pep Poblet, a les 22:30 h Joan Dausà i a les 23.59 h La Guardia. L'últim dia de Vallviva, dissabte, comptarà també amb un triplet d'actuacions: Ramon Mirabet a les 20 h, Anna Mena a les 22:30 h i la garrotxina Núria López tancarà el festival a les 23.59 h.
Gastronomia
Els quatre dies de Vallviva també s'ompliran d'estrelles Michelin del món gastronòmic més local. Cada dia, un restaurant de categoria del territori oferirà un banquet. Aquest dimecres encendran els fogons del festival olotí les germanes Puigvert Puigdevall de Les Cols amb Fina Puigdevall al capdavant. Dijous cuinarà Nandu Jubany, dijous els germans Juncà de Ca l'Enric i dissabte tancarà la cuina del Vallviva el xef Paco Pérez del restaurant Miramar de Llançà.A més dels restaurants amb estrella, cada dia també es podrà degustar un menú del grup Quinze Ous. Es tracta d'un menú degustació en format còctel on hi haurà "bufets i showcookings" inspirats en els tres restaurants del grup garrotxí (Quinze Ous, Malespina Barra Japonesa i Quina Barra Taverna).