​Aparcar la desafecció

15 de juny de 2023
"Falta de ganes o d'ànims per fer alguna cosa" així defineix el diccionari la desmotivació. "Sentiment negatiu que es produeix quan no s'acompleixen les expectatives sobre un afer o persona" diu amb relació a la decepció. "Sentiment subjectiu d'impotència i falta de confiança que té una bona part de la ciutadania respecte al món de la política" descriu la sociologia sobre el terme desafecció.

Malgrat la desmotivació, la decepció, la desafecció o la manca d'afinitat que podem tenir amb les opcions disponibles, la llista de raons per aparcar aquests estats d'ànims el pròxim 23 de juliol és molt llarga i el posicionament de renunciar a les urnes, tot i ben legítim, no contribueix a preservar un dret democràtic tan fonamental com és el de votar i pel qual tantes persones han lluitat en la història de la humanitat.

Entre aquestes raons cito les que més em sacsegen i em fan prendre consciència de la necessitat de pronunciar-me.

1. Per responsabilitat cívica: votar és un deure i una responsabilitat ciutadana en un sistema democràtic. Quan votem contribuïm al funcionament de la societat i al procés de presa de decisions col·lectives. El vot és doncs l'eina que tenim per expressar la nostra veu i una forma de participació activa en la construcció de la societat en què vivim.

2. Per influir en la política: Encara que cap de les opcions polítiques s'alineï completament amb els nostres ideals o preferències, el nostre vot continua tenint un impacte. Participant en les eleccions, podem influir en la configuració del panorama polític i en les agendes dels partits. El vot pot ser un factor que obligui els partits a prestar atenció a determinats temes o a adoptar postures més d'acord amb els nostres valors.

3. Per protestar: Si cal el podem utilitzar com una forma de protesta o una expressió de descontentament cap al sistema polític. Votar en blanc, nul o per un partit minoritari és enviar un missatge clar d'insatisfacció amb les opcions que es presenten i amb el sistema polític en conjunt. Un posicionament que pot generar un debat sobre la necessitat d'aplicar canvis i reformes.

4. Per evitar opcions perjudicials: esdevé considerar les implicacions de no votar encara que cap dels partits ens satisfaci del tot. Si no exercim el dret al vot, podem obrir la porta a opcions que considerem perjudicials o contràries als nostres valors o interessos, que grups antidemocràtics o extremistes aprofitin la situació i guanyin influència, posant en perill els valors democràtics i els drets humans. Correm el risc que els interessos de grups minoritaris quedin relegats o invisibilitzats en l'agenda política. Com a mínim, votar pel partit o candidat que considerem "menys dolent" pot contribuir a evitar que aquestes opcions puguin assolir quotes de poder.

5. Per preservar i protegir la democràcia: Participant en les eleccions, protegim i preservem els drets democràtics que tantes persones han lluitat per aconseguir. El dret al vot és una conquesta històrica que garanteix la igualtat i la representació de la voluntat popular, una manera d'honrar i mantenir vius aquests avenços.

Pronunciar-nos dipositant el vot en una urna pot tenir un impacte real en la configuració del futur del nostre país i quan parlem de futur parlem també de les noves generacions, la dels nostres fills i néts.