Compromís polític unànime per tirar endavant el resultat del nou procés participatiu de Montolivet

Tots els partits de l'Ajuntament d'Olot s'han compromès a acceptar el nou projecte que es decidirà amb els veïns els pròxims mesos

El campanar de l'església de Sant Pere Màrtir, emblema del barri de Montolivet
El campanar de l'església de Sant Pere Màrtir, emblema del barri de Montolivet | Martí Albesa
08 de juliol de 2024, 08:00
Actualitzat: 8:50h

Montolivet torna a començar i ho fa amb més garanties que mesos enrere. L'últim ple municipal d'Olot va aprovar per unanimitat un acord impulsat a través de les reunions entre veïns i Ajuntament de fa setmanes. Consta de tres punts: l'aturada del projecte de reurbanització actual, iniciar un nou procés participatiu liderat per l'associació de veïns i el compromís explícit dels grups municipals perquè es fessin seu el resultat i projecte que sortís del nou procés participatiu.

Tots els grups van votar a favor d'aquest punt, el qual va escenificar, fins i tot amb veïns de Montolivet entre el públic, l'inici d'un nou intent per fer realitat la reforma del barri.

L'alcalde va assegurar que l'acord és "un punt i seguit" i va deixar oberta la possibilitat de mantenir part del projecte actual o fer-ne un de nou: "La feina que s'ha fet fa cinc anys, l'hem de saber aprofitar i donar-li continuïtat. Esperarem el resultat i a partir d'aquí adequar el projecte que tenim o si se n'ha d'encarregar un de nou i canviar-lo radicalment, l'encarregarem. Sobretot ho hem de fer amb el màxim consens polític", va dir Berga.

La CUP va "celebrar" la decisió de suspendre la consulta prevista fa setmanes lamentant que "era una pena" no haver-ho fet abans, ja que la redacció del projecte actual havia costat 100.000 euros, segons el partit. El regidor cupaire, Dani Dorca, va demanar que el nou procés anés més enllà: "Hem de procurar que aquest procés ens porti molt més enllà d'un rentat de cara. Ha de ser un barri que cuidi l'entorn i el medi ambient amb zones verdes, xarxa de separativa d'aigües, que es connecti el volcà amb el barri i que es tingui en compte les necessitats de mobilitat i accessibilitat actuals i futures".

El PSC va recordar que sempre ha estat a favor de la reforma de Montolivet i va demanar no llençar el projecte actual a les escombraries: "Demanem a l'equip de govern que el projecte ja redactat s'aprofiti al màxim perquè ha costat diners", va dir el portaveu socialista, Josep Guix. Per part d'Activem Olot, el seu regidor, Jordi Rubio, va refermar l'acord i va demanar que també estigués en escrit.

Totes les parts (veïns, equip de govern i oposició) s'han citat a impulsar en els pròxims mesos un nou procés participatiu liderat per l'associació de veïns que permeti, a través del consens, formular un projecte d'urbanització que tingui el suport necessari per tirar-se endavant. La proposta que va fer l'Ajuntament el mes de març contemplava un projecte de cinc anys d'obres i 11 milions d'euros, dels quals dos els pagaven els veïns. Posteriorment, en va néixer una oposició veïnal que ha acabat cancel·lant la consulta prevista el passat mes de juny i reiniciant les intencions del conssitori.

Tot plegat ha precipitat l'inici d'un nou procés participatiu que ha de servir incloure algunes accions proposades pels veïns els últims mesos com, per exemple, accions mediambientals i sostenibles que permetin accedir a fons públics per rebaixar l'aportació veïnal. Tot plegat, però, serà al llarg d'aquest any i, per tant, l'inici de les obres previst per aquest 2024 no serà fins, com a mínim, l'any que ve.

Arxivat a