L'Ajuntament d'Olot cancel·la la consulta i reinicia la reforma de Montolivet

Davant l'oposició veïnal, el consistori anul·la la votació d'aquest cap de setmana i començarà un nou procés per definir la reurbanització del barri

El barri de Montolivet d'Olot
El barri de Montolivet d'Olot | Pau Masó
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:13h

L'Ajuntament d'Olot ha decidit reiniciar el procés de reurbanització del barri de Montolivet després de l'oposició veïnal que s'ha trobat, segons ha pogut saber NacióGarrotxa. De retruc, això comporta que la consulta veïnal que s'havia de fer aquest cap de setmana, finalment, no es farà. A falta de confirmació oficial per part del consistori a quatre dies de la data marcada, les parts ja han acordat cencel·lar-la. La votació havia de servir per validar (o no) el projecte d'urbanització que el març el consistori va presentar als veïns.

Els últims mesos hi ha hagut diferents reunions amb l'associació de veïns, representants del grup veïnal opositor i l'equip de govern. Està prevsit que pròximament, els partits de l'oposició també s'afegeixin a les trobades. De moment, les reunions han servit per consensuar que cal aturar el procés i projecte actual de reurbanització del barri i obrir un nou període que tingui més participació ciutadana per copsar millor les aportacions dels veïns.

En un principi, segons ha pogut saber aquest diari, el projecte actual d'urbanització del barri no es llençaria del tot a les escombraries i s'aprofitaria part de la proposta que l'Ajuntament va presentar fa tres mesos. Es mantindrien algunes actuacions tècniques i s'obriria la possibilitat d'incorporar mesures enfocades a fer més sostenible el barri.

L'oposició veïnal, el principal motiu per aturar el projecte

Tot plegat va començar el 12 d'abril en una assemblea amb 200 veïns dies després de la presentació del projecte d'urbanització per part de l'Ajuntament. La trobada va constatar que hi havia un sentiment estès en contra de la reforma. A partir d'aquí, els veïns van anar al ple municipal a expressar el descontentament i això va fer obrir una sèrie de converses entre l'associació de veïns, el grup opositor i l'Ajuntament que han acabat amb l'acord de suspendre la consulta i aturar el procés actual per obrir-ne un de nou.

L'oposició veïnal prové de la sensació que l'Ajuntament "no va consultar prou al barri" la reforma, segons indicaven els veïns en un comunicat difós fa dos mesos. En ell, asseguraven que el consistori no havia escoltat les aportacions "més necessàries" que havien fet els veïns com el soterrament de les línies elèctriques i de telefonia, l'ordenació dels aparcaments o la reutilització de les aigües pluvials.

Per tot plegat, consideraven el projecte de renovació del barri com "un atzucac". A més, també criticaven les quantitats econòmiques que havien de pagar de contirbucions especials (entre 3.000 i 9.000 euros per propietari). "Ens trobem davant d'una votació tramposa perquè el projecte ha estat redactat sense fer cas de les aportacions veïnals i amb una resposta tancada amb dues opcions per a votar. El sí ens porta a una despesa inassolible per a gairebé la totalitat de famílies del barri. I el no, ens deixa sense unes reformes necessàries", asseguraven en el comunicat.

Està previst que en els pròxims dies el consistori olotí expliqui la decisió d'aturar el projecte actual i es detalli el nou calendari que ara s'obre. Tot plegat es faria en una roda de premsa amb representants veïnals o alguna mena de comunicat conjunt.

Arxivat a