
Anna Vila i Remei Capdevila són des del dilluns d’aquesta setmana les dues primeres ambaixadores d’Olot. Són les primeres dones d’una llista que ara ja formen nou persones: a més d’elles dues, Joan Soler, missioner a la diòcesi de Dapaong, al Togo; Martí Bassols, catedràtic en dret administratiu de la Universitat d’Alcalà d’Henares i advocat amb despatx a Madrid; el metge dentista Carles Bosch, especialista en ortodòncia i professor titular al Royal Dental College, d’Aarhus (Dinamarca); el músic professional Dani Arbós, que toca el bandoneó a l’Argentina; Èdgar Illas, professor de la Universitat Bloomington, d'Indiana, als EUA, on dirigeix el programa d'Estudis Catalans; el doctor en física a Cambridge, Pau Figueras, i l’investigador biomèdic al Departament de genètica de l’Escola de Medicina, d’Harvard (Boston), Marc Güell.
Anna Vila i Espuña (Olot, 1977) és conservadora científica a la National Gallery de Dinamarca, a Copenhagen, on ha muntat el laboratori científic o CATS (Centre for Art Technological Studis and Conservation). Va marxar fa set anys d’Olot per cursar estudis postdoctorals als Estats Units, i després de passar per diverses institucions la van contractar per crear el laboratori científic de la National Gallery a Copenhagen. Remei Capdevila i Werning (Olot, 1977) exerceix des de fa sis anys la docència com a filòsofa a la Universitat de Fairfield (Connecticut), molt a prop de Nova York. A més, és autora del llibre Goodman for Architects (Routdlege, 2013). Va arribar-hi després d’estudiar un màster a Boston i un postdoctorat a Columbia.
Totes dues, que són amigues des de la infància, es van mostrar molt satisfetes de poder aportar la seva experiència a la ciutat i de fer aquesta tasca simbòlica d’ambaixadores olotines. Van rebre de mans de l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, una agulla amb l’ala i un llibre de la ciutat, a més d’un exemplar del Catalonia Calling – El món ho ha de saber, editat per la revista Sàpiens, perquè tant Vila com Capdevila expliquin a amistats i companys de feina el procés sobiranista iniciat a Catalunya. L’acte va finalitzar amb la signatura al Llibre d’honor de la ciutat, en què van reconèixer la voluntat i la il·lusió d’aportar des de la distància la seva experiència i coneixement a la ciutat.
El Consell d’Ambaixadors és, juntament amb el Consell d’Alcaldes i els Consells Ciutadans adscrits a les quatre grans àrees de govern, algunes de les eines que s’han impulsat des de l’Ajuntament per copsar l’opinió i fomentar la participació ciutadana.