Besalú presentarà el nou Centre d'Interpretació del Call Jueu a FITUR

Publicat el 28 de gener de 2008 a les 13:00
Amb tot, el Centre d'Interpretació inclourà un punt de venda de productes de temàtica jueva amb informació didàctica sobre els seus elements tradicionals. D'altra banda hi haurà una exposició permanent instal·lada del patrimoni jueu a la vila i, alhora, també s'inclourà informació sobre Kfar-Tavor, poble agermanat amb Besalú. Finalment, des del mateix Centre es monitoritzaran i organitzaran les visites guiades monogràfiques al Call, el Miqvé i la Sinagoga.
 
En un altre ordre de les coses FITUR també serà el marc de presentació del Projecte de Senyalització dels elements que configuren el llegat patrimonial jueu de Besalú.  Aquest consisteix en l'instal·lació de cartells per a cada element, facilitant al visitant reconèixer els elements patrimonials jueus dins l'entorn artístic de Besalú. L'arqueòleg Jordi Sagrera assegura que aquests elements són molt importants ja que les obres d'adequació de la plaça dificulten al visitant diferenciar les estances i diversos elements de la Sinagoga.
 
42.284 € per adequar i senyalitzar el Punt d'Informació
 
L'Ajuntament de Besalú dotarà el Punt d'Informació del Miqvé amb diversos plafons,  un Sistema Interactiu d'Informació (SIM), material pedagògic, informàtic i fotogràfic. En total l'Ajuntament té previst destinar  27.284 euros per aquestes actuacions, reservant 15.000 euros més per portar a terme la senyalització dels elements patrimonials.
 
Quatre anys de treballs arqueològics
 
La construcció i propera inauguració del Centre d'Interpretació Jueu arribarà després dels quatre anys d'excavacions que van ser objecte la plaça dels Jueus i el Miqvé. Els treballs es van iniciar l'any 2002 encapçalats per l'arqueòleg Jordi Sagrera, el qual assegura que uns antics textos van permetre descobrir l'emplaçament original de la Sinagoga i iniciar així les excavacions. "Els treballs ens han permès veure quines eren les dimensions i proporcions reals de la Sinagoga", comenta Sagrera. Aquest però, no va ser l'únic descobriment que es va fer; "també es va trobar la porta principal d'accés a la plaça, un banc de pedra tallat, una sala d'oracions amb doble porta i l'estructura d'antics habitatges jueus", apunta l'arqueòleg.