La matinada d’aquest diumenge 31 de març, el rellotge s'avançarà una hora a les dues del matí, que passaran a ser les tres (o sigui, en l’argot popular, “dormirem una hora menys”). El canvi d'horari facilita la reducció de la despesa energètica derivada de la il·luminació artificial, ja que adequa la franja horària a les hores de llum natural.
L'Institut Català d'Energia (ICAEN) calcula que es generarà un estalvi de 32 milions d'euros (impostos inclosos) durant els set mesos que estarà en vigor. El 90% de l'estalvi es concentra en les llars, on L'ICAEN estima que la despesa es podrà reduir fins a un 10,3%, entre 11 i 12 euros per llar.
El canvi horari s'aplica de manera coordinada a tota la Unió Europea i a una vuitantena de països de tot el món. La diferenciació entre l'horari d'estiu i el d'hivern es va iniciar l'any 1974 com a mesura d'estalvi davant de l'encariment del petroli i, per tant, de l'energia. Des de l'any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d'harmonitzar els canvis horaris a Europa.
ARA A PORTADA
Publicat el 29 de març de 2013 a les 19:48
Et pot interessar
-
Societat Obert el termini per adquiri abonaments i entrades per a la piscina municipal d'Olot
-
Societat Olot, protagonista del cupó de l'ONCE
-
Societat La Ruta de les Tapes d’Olot 2025 comptarà amb vint establiments
-
Societat Els Mossos prometen «tolerància zero i resposta contundent» contra les ocupacions a la Garrotxa
-
Societat Hospitals, depuradores o xarxa d’aigua: quin marge té la Garrotxa si es queda sense llum?
-
Societat Crítiques a la taula d’emergències de la Garrotxa durant el tall de llum: «No va respondre ningú»