​El SIGMA valora positivament les últimes dades de recollida selectiva de la Garrotxa

El seu director considera que les xifres ja reflecteixen els beneficis dels nous models de recollida de residus que s'han instaurat a la comarca

Publicat el 03 d’agost de 2023 a les 18:26
Actualitzat el 03 d’agost de 2023 a les 18:34
Les últimes dades publicades per l'Agència de Residus de Catalunya demostren que els municipis de la Garrotxa que han instaurat el nou model de recollida d'escombraries amb contenidors tancats i targeta personalitzada, n'han sortit beneficiats. Els 16 pobles que ho van fer al llarg del 2021 i 2022 han vist com el percentatge de recollida selectiva va augmentar al llarg del 2022. No n'hi ha cap d'aquests que hagi vist disminuïda la selecció.
[nointext]
[noticiadiari]10/27185[/noticiadiari]
En la línia de les dades, també s'hi expressa el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, David Llongarriu: "Ho veiem positivament. La Garrotxa ha fet un esforç iniciat el 2021 amb el desplegament del nou sistema de contenidors tancats que es nota amb l'augment de recollida selectiva que hi ha hagut. Hi ha dos models que et donen garanties d'assumir els nivells de selecció que et mana la directiva. Aquesta és la tendència per la qual s'està treballant".
 

David Llongarriu és el director del SIGMA Foto: Martí Albesa


Les dades publicades per l'Agència de Residus contemplen tot l'any 2022, però hi ha municipis com les Preses que no van instaurar el sistema de contenidors tancats fins a la segona meitat de l'any. "Si agaféssim la producció de l'últim trimestre de 2022, el nivell de selecció dels últims municipis que es van tancar seria del 63% de recollida selectiva", apunta Llongarriu.
[intext1]
Del 2021 al 2022, la mitjana de la recollida selectiva a la Garrotxa ha pujat quatre punts i ara es troba al 53%. Hi ha onze municipis que ja superen el 55% de recollida selectiva que exigeix la Unió Europea per al 2025, mentre que n'hi ha cinc que no arriben ni al 50%. Aquests són Olot i Riudaura que encara no han instaurat el nou sistema de recollida, i Sales, Beuda i Sant Aniol que no tenen recollida d'orgànica.
[intext2]

El pagament per generació, gairebé a punt

Llongarriu assegura que, precisament, un dels reptes és millorar la recollida en els municipis que estan per sota el 50% i l'altre és instaurar el nou sistema de pagament per generació, és a dir, qui més recicla, menys paga. "Això està a prop. A final d'aquest any, probablement ja es començarà a portar a terme", assegura el director del SIGMA. "A nivell d'escombraries industrials ja s'estan fent proves i s'està portant a terme. Ara s'està treballant per definir els models a escala ciutadana. Fins ara era inviable perquè no teníem la informació que ara tenim dels usos dels contenidors que en fa la població", explica Llongarriu.

[intext3]