L'Espai Cràter d'Olot estrena un cub immersiu innovador

Ofereix un viatge a diferents zones volcàniques remotes i situa el museu olotí entre els més punters d'Europa

Imatge de l'interior del nou cub
Imatge de l'interior del nou cub | Espai Cràter
11 de juliol de 2024, 11:54
Actualitzat: 12:23h

L'Espai Cràter d'Olot ha inaugurat aquest dijous un nou atractiu museístic que complementa i millora la sala expositiva. Es tracta d'un cub immersiu que permet viure una experiència 360 graus que fins ara no oferia el museu.

"Avui és el dia més important després del dia que vam posar en funcionament l'Espai Cràter.", ha dit l'alcalde d'Olot, Pep Berga. "És un centre d'interpretació amb elements digitals que ens permeten contínuament la renovació de continguts. La digitalització avança de manera espectacular arreu del món", ha afegit.

El cub immersiu ha costat 223.000 euros i ha estat possible gràcies al finançament dels Fons Next Generation. La concepció de la nova eina museística ha estat de la mà de l'estudi Onionlab de Barcelona amb l'assessorament científic del Consell Superior d'Investigacions Científiques. "Hem realitzat l'assessorament científic per tenir certesa i validació de què la informació que es presenta en el cub immersiu sigui una informació científicament vàlida i que tot el coneixement que estem treballant des del punt de vista científic, sigui d'accés obert i en pro del coneixement popular", diu el científic i vulcanòleg del CSIC, l'olotí Xavier de Bolós.

Fins a quinze persones poden entrar al mateix moment al cub i veure unes imatges que es projecten per tots costats durant uns tres minuts. L'espai té projectors incorporats i no fa falta posar-se cap mena d'ulleres. Durant l'experiència, es viatja a quatre zones volcàniques remotes del món i l'univers. La primera és el fons marí, on es poden veure els anomenats "pillow lavas", unes laves encoixinades que genera la lava emergent que es refreda. El segon escenari és a l'Antàrtida, concretament al Mont Erebus, el volcà actiu més austral del planeta Terra. El vídeo t'introdueix pels canals de gel de la muntanya fins al llac de lava del volcà. Després es viatja fins a un ambient tropical per viure una forta explosió i el recorregut virtual s'acaba a l'espai, a un dels satèl·lits de Júpiter, considerada la zona volcànica més activa del sistema solar.

El nou cub enmig de la sala expositiva del museu olotí
El nou cub enmig de la sala expositiva del museu olotí. Pau Masó Ros

Un cub pioner que situa l'Espai Cràter com una de les sales més punteres d'Europa

El nou cub immersiu s'ha fabricat amb l'última tecnologia que s'utilitza actualment als museus. Es tracta d'un sistema digital que tot just està arribant a Barcelona i que l'Espai Cràter ja ha instaurat.

Per això, des de la direcció de l'equipament asseguren que amb el nou cub immersiu l'Espai Cràter se situa com un dels museus en vulcanologia més importants del món i entre els millors d'Europa pel que fa a l'ús de tecnologies.

La nova eina divulgativa de l'Espai Cràter s'afegeix al nou màpping i les noves ulleres de realitat virutal també ha incorporat des de fa poc la sala expositiva. Per descborir tots aquests nous elements, el centre d'interpretació oferirà entrada gratuïta a tots els ciutadans de la comarca fins al 31 de desembre.

Arxivat a