La Garrotxa i la Palma signen un conveni de cooperació territorial

L’aliança ha de permetre obtenir més finançament europeu, millorar la investigació sobre el vulcanisme o desenvolupar projectes conjunts

Publicat el 12 de novembre de 2024 a les 16:16
Actualitzat el 12 de novembre de 2024 a les 19:15

Dos dels principals territoris volcànics de l’estat espanyol s’han donat la mà. Es tracta de la Garrotxa i l’illa de la Palma, la qual va patir una erupció volcànica el 2021. Ho han fet a través d’un conveni que busca teixir aliances per a la cooperació entre els dos territoris en diferents àmbits.

El fet que els dos territoris comparteixin un denominador comú -el vulcanisme- ha fet tirar endavant aquesta col·laboració conjunta. Sergio Javier Rodríguez, president del Cabildo Insular de la Palma, va visitar la Garrotxa el passat mes de gener. La visita va servir per conèixer la zona i posar la primera pedra del conveni que s’ha firmat recentment.

“Van venir a fer una visita per conèixer com expliquem el vulcanisme a través de l’Espai Cràter i com treballem a través de la Carta Europea de Turisme Sostenible. Vam creure oportú de signar un conveni de col·laboració sense cap mena de contraprestació econòmica per compartir experiències i coneixements sobre com promoure el desenvolupament econòmic i social dels territoris i especialment en la gestió de les zones volcàniques”, explica la presidenta de Turisme Garrotxa, Gemma Canalias.

El conveni l’han signat l’Ajuntament d’Olot, el Cabildo de la Palma (principal òrgan de govern de l’illa), Turisme Garrotxa i el Consell Comarcal de la Garrotxa. L’aliança ha de servir per treballar conjuntament per obtenir fons europeus, per millorar la investigació sobre el vulcanisme entre universitats catalanes i de la Palma, compartir coneixements sobre la digitalització de la divulgació del vulcanisme i intercanviar coneixements desenvolupant conjuntament projectes educatius, d’ocupació, patrimoni cultural i medi ambient.

Entre les primeres accions es preveu la creació de projectes educatius que sensibilitzin les comunitats locals sobre la importància de conservar el patrimoni volcànic i natural. A través de tallers, conferències i altres activitats formatives, es busca fomentar un coneixement profund d’aquests entorns per part de la ciutadania, posant en valor les particularitats dels paisatges volcànics i promovent un ús responsable i sostenible dels recursos. A més llarg termini, el conveni ha de permetre que tots dos territoris millorin les seves capacitats en diferents àmbits com la digitalització, l’economia verda o la innovació.

El conveni suposa la creació d’una Comissió de Seguiment formada per representants de les diferents institucions que l’han firmat. Aquesta comissió es reunirà cada sis mesos per avaluar l’evolució de l’aliança.