L’auditori del Centre de Cultura i Natura de Can Trona de la Vall d’en Bas ha viscut aquest divendres al migdia l’acte institucional del 8-M de la delegació de la Generalitat a Girona. Enguany, l’acte s’ha descentralitzat i s’ha celebrat a la Garrotxa. Organitzat per la Generalitat, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, ha comptat amb un centenar de persones de públic.
La jornada ha volgut reivindicar el paper de la dona amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra aquest dissabte. Diverses veus femenines han parlat dels reptes aconseguits i els futurs pels quals ha lluitat i lluitarà el feminisme. Entre elles, hi hha hagut la consellera de Territori, Sílvia Paneque.
“Les dones volem una vida justa, volem igualtat efectiva, desenvolupament, coneixement, cultura i volem aportar. Un dels reptes que més ens pot unir en quests moments és comptar amb totes les persones, homes i dones. Crec que a Catalunya ho hem fet sempre així i ens ha anat bé quan ho hem fet. Hem estat un país de progrés i igualtat i crec que ho podem tornar a ser si som capaços de treballar conjuntament homes i dones”, ha dit la consellera.
També ha intervingut l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, qui ha assegurat que “els homes han de ser els primers feministes” i ha cedit la paraula a la regidora de l’Ajuntament de la Vall, Magda Roca. “La importància que ara es dona a la dona pagesa és fruit de l’esforç que elles mateixes han exercit per donar valor a la seva manera de ser i el seu treball. Si us plau, que aquest acte no quedi només en una imatge, que no quedi només en aquest dia, sinó en accions que vagin compassades amb la realitat que avui es viu al món rural”, ha dit Roca.
Un manifest coral i femení
Durant l’acte, cinc veïnes de la Vall d’en Bas de diferents edats han llegit un manifest en què han denunciat els discursos d’extrema dreta que fomenten el masclisme. També han donat les gràcies al moviment feminista pels “avenços significatius en els drets sexuals, reproductius i laborals” de les dones, tot i que han assenyalat que encara queden moltes qüestions per tractar com la bretxa salarial, la feminització de la pobresa, la falta de corresponsabilitat real dels homes en les tasques reproductives i de cures o les violències masclistes.

“Aquesta força transformadora continua trencant sostres de vidre. L’enfocament feminista ha esdevingut una eina clau en el camí per avançar l’assoliment de drets socials i col·lectius”, s’ha llegit en el manifest. De fet, un dels moments més emotius de l’acte ha estat al final de la lectura, quan la Rosa, veïna de més de cent anys de la Vall, ha llegit les últimes paraules: “Avançarem no només pel passat que ens ha fet fortes, sinó també pel futur que volem construir plegades. Un futur en què l’equitat de gènere sigui una realitat. Per un futur feminista, per una societat més lliure i igualitària. Feministes avui, feministes sempre i que els avenços assolits ahir, es mantinguin i creixin demà”.
L’acte també ha comptat amb una ponència a càrrec de Mireia Baylina, catedràtica del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La jornada s’ha tancat amb una taula rodona amb Roser Martínez, dissenyadora de joies; Judit Piñol, copropietària de la cerveseria artesana Dos Kiwis; Alba Roquer, pagesa i pastora; i Raquel Serrat, criadora de cavall pirinenc i coordinadora nacional d'Unió de Pagesos. L’acte també ha gaudit de l’actuació de la cantautora olotina, Agnès Algueró.