Indignats d'Olot ocupen un edifici en desús propietat d'un banc

Actualitzada a les 20:25 h amb un comunicat dels indignats. L'objectiu és trobar espais per ubicar-hi famílies desnonades

Publicat el 19 de novembre de 2011 a les 17:54
Roda de premsa dels indignats d'Olot.



- Veure seguiment via Twiiter

Comunicat (20:25 h de dissabte, dia 29)

L'assemblea d'indignats d'Olot ha decidit emprendre aquesta acció després de fer-se pública la dada de desnonaments a la demarcació de Girona (1). Actualment, cada dia, 8 famílies són desnonades de casa seva. Això implica quedar-se sense casa i, amb l'actual llei hipotecària, mantenir el deute amb l'entitat bancària, cosa que encara agreuja més la situació, ja que la família ha de pagar un habitatge nou a més a més que ha de continuar pagant el deute que va adquirir per l'habitatge anterior, ara propietat de l'entitat bancària.
(1) El Punt (07/09/2011)

Cada dia s'executen vuit desnonaments a la demarcació (...) L'any 2010 es va tancar amb la xifra de 2.905 execucions d'hipoteques a les comarques de Girona, cosa que suposa multiplicar quasi per cinc els casos dels tres anys anteriors. Aquesta situació d'injustícia es produeix en un marc legal que, en comptes de garantir el dret a l'habitatge, tal com manen les lleis estatals i internacionals (2) , ha blindat el poder dels bancs, que especulen amb el preu de l'habitatge, mantenen milers d'habitatges sota la seva propietat i exigeixen hipoteques exorbitants que lliguen a les famílies a un deute gairebé vitalici.
(2) Declaració Universal dels Drets Humans. Article 25: "Tota persona té dret a un nivell de vida adequat que li asseguri, així com a la seva família, la salut i el benestar, en especial l'alimentació, la vestimenta, l'habitatge, l'assistència mèdica i els serveis socials necessaris..." Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals. Article 11: "L'estat està obligat a fer tot el possible per impedir els desnonaments forçats per motius econòmics." Constitució Espanyola. Article 47: "Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d'acord a l'interès general per impedir l'especulació."

A Olot, hi ha actualment 1.208 habitatges buits, 1.091 dels quals, sense justificació
Aquesta situació no es produeix en un context d'escassetat d'habitatges, sinó en un context d'especulació premeditada i a gran escala. Les entitats bancàries, amb la complicitat dels partits polítics que han ostentat el govern les darreres dècades, s'han fet les lleis a mida per tal de blindar aquest model especulatiu, que nega els drets fonamentals de les persones. Actualment, a Olot hi ha més d'un miler d'habitatges buits (3) tancats per especular. L'alliberament d'aquest habitatge que es
realitza avui, doncs, s'ha d'entendre com un acte de desobediència civil en la línia de denunciar aquesta situació absolutament injusta i inhumana. L'edifici, per tant, es posarà a disposició de la gent que realment ho necessita: Les famílies desnonades.

(3) Diari de Girona (12/11/2009) A Olot, hi ha 1.208 habitatges buits, dels quals 1.091 ho són sense justificació. Així, aquests 1.091 habitatges estan fora del mercat de venda i lloguer i en canvi estan en bon estat; la propietat es limita a posseir-los. El 25% dels habitatges desocupats estan ubicats al centre de la ciutat.