La Diputació ajudarà als municipis en els projectes d'innovació del FEDER

Publicat el 16 de desembre de 2008 a les 12:24
 
De tots els eixos que inclouen els fons FEDER, el número 1 dedicat a l'economia del coneixement i innovació i al desenvolupament empresarial sempre és dels que queda més buit. Per afavorir que els ajuntaments ho tinguin més fàcil, la Diputació s'ha implicat tant en la redacció de projectes com en el seguiment dels mateixos i també en el cofinançament d'aquests.

El 5 de març del 2009 és la data límit per a presentar aquests projectes i encara està prevista una segona convocatòria abans del 2013 on s'adjudicaran dos milions d'euros més, i s'acumularan també els diners que no s'hagin adjudicat de la primera. És a dir, que pel període 2007-2013 s'haurà destinat a les comarques de Girona un total de deu milions d'euros per aquest tipus de projectes.

En la darrera convocatòria es van presentar 1.400 projectes en l'eix 1 però el director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, ha indicat que volen que ara siguin la meitat però que siguin més viables pel que fa al finançament i que aportin 'valor afegit' als territoris on es desenvolupen. 'Ara hi haurà més ulls per vigilar que tot surti bé, els del Departament de Governació i els de la Diputació', ha indicat Bassaganya, ja que la Diputació també formarà part de la comissió encarregada de fer la selecció dels projectes.

De fet, la Diputació està estudiant la manera de finançar fins i tot la redacció dels projectes als ajuntaments que tenen més dificultats i, segons ha avançat el vicepresident de la Diputació, Joan Pluma, ja hi ha diversos consistoris que estan treballant en projectes. A més, gràcies a l'oficina tècnica, els tècnics de la Diputació –enginyers i economistes, principalment- podran oferir assessorament tècnic i jurídic als ajuntaments i també acompanyar-los en el moment de justificar les inversions i fer el seguiment de l'execució dels projectes.

Pluma ha indicat també que cal un canvi de mentalitat en els ajuntaments que, històricament, veien més necessari optar a ajuts europeus per infraestructures i ha dit que projectes com reconvertir un polígon industrial, crear un viver d'empreses, millorar la comunicació de les petites i mitjanes empreses o adequar l'administració local a les noves tecnologies són alguns dels projectes que tenen cabuda en aquest eix 1 dels FEDER. Pluma ha remarcat que aquest canvi en el cofinançament –que redueix l'esforç que han de fer els ajuntaments- és una oportunitat per donar més competència econòmica als ens locals de Girona en època de crisi.

Aquest cofinançament compartit entre el Departament de Governació i Administracions Públiques i la Diputació de Girona ha estat possibles per un conveni signat a l'estiu entre el Departament i les quatre diputacions catalanes. La primera diputació en posar-lo en marxa és la de Girona.