La presència d'àcars obliga a canviar la moqueta de la biblioteca d'Olot

La situació ha provocat que els treballadors de l'equipament pateixin picades constants

Imatge d'una classe  d'àcar
Imatge d'una classe d'àcar | Pixabay
Redacció
11 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:36h
La Biblioteca Marià Vayreda d'Olot viu un problema de salut pública. La moqueta de la planta baixa de l'equipament, on hi ha la sala infantil, ha quedat infectada d'àcars.

Segons la regidora d'Hisenda, Montserrat Torras, la situació "és irresistible", ja que els àcars estan "picant contínuament" els treballadors de la biblioteca a les cames i els peus. Això ha fet que l'Ajuntament hagi decidit canviar tota la moqueta per mirar d'eliminar aquests paràsits.

L'actuació es preveu que es faci aviat i també anirà acompanyada d'una desinfecció completa de l'espai per intentar combatre els àcars. S'ha pressupostat una partida de 38.000 euros per dur a terme les dues actuacions (el canvi de moqueta i la desinfecció). La decisió de tirar endavant aquesta actuació s'ha pres conjuntament amb el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa per tal d'evitar que la situació empitjori i els usuaris puguin continuar utilitzant els serveis sense córrer el risc de patir picades.

Els àcars més habituals són els de la pols. Són paràsits microscòpics que moltes vegades trobem també a l'àmbit domèstic. Viuen sobretot en matalassos, mantes, catifes, tapisseries de mobles o cotxes, roba i proliferen quan la humitat ambiental és elevada (70-80%) i la temperatura es manté al voltant de 25 °C. Els ambients secs i el fred intens són els seus principals enemics i, per tant, per exemple, amb rentades de roba de 60 graus es moren. Les èpoques de l'any més idònies perquè proliferin són la primavera i la tardor, tot i que també poden aparèixer durant la resta de l'any. La vida dels àcars és molt curta, només d'unes sis setmanes, però es poden reproduir molt ràpidament. En un matalàs, per exemple, s'hi poden agrupar dos milions d'àcars i 2.000 àcars per cada gram de pols.
Arxivat a