"El sostre ens pot servir per donar energia al centre cultural, però també a diferents equipaments del municipi. És la primera gran instal·lació que fem a un equipament municipal. La nostra intenció és anar dotant tots els equipaments municipals de plaques solars per al funcionament de totes les activitats del poble", diu l'alcalde de les Preses, Albert Danés.

Albert Danés, alcalde de les Preses. Foto: Martí Albesa.
La instal·lació solar del centre cívic serà realitat el 2024, ja que aviat l'Ajuntament té previst adjudicar les obres i començar-les. Això serà el primer pas per acabar creant una comunitat energètica al poble que també vol ser realitat l'any que ve i que podria combinar l'energia generada des dels equipaments públics amb l'energia sobrant dels particulars. "Ens agradaria que la comunitat energètica fos realitat el 2024. Volem fer les coses ben fetes i per fer-ho cal formar-nos i informar-nos per ser tan àgils com sigui possible", diu Laia Figueras, regidora de Sostenibilitat Ambiental.
L'Ajuntament ja s'ha assessorat i format en la creació de comunitats energètiques i ara està estudiant quin seria el model més correcte i com s'hauria d'obrir a la ciutadania. "Els edificis que té l'Ajuntament són, segurament, en els que es poden posar més plaques. Volem que la inversió que fem en aquests sistemes sigui el més aprofitable possible", diu Figueras. A més del centre cívic, l'equip de govern també veu possible altres instal·lacions fotovoltaiques a la llar d'infants, l'edifici de l'Ajuntament o l'escola. Serien fonts d'energia que servirien per alimentar els edificis municipals i repartir l'energia sobrant als veïns que més ho necessitin.