L'IE Greda d'Olot, quatre anys fent equilibris entre inversions i necessitats

El centre completa aquest curs la conversió d'escola a institut amb 1,5 milions d'inversió (algunes pendents) i sensació de saturació a les aules

L'edifici de l'IE Greda té més de 45 anys
L'edifici de l'IE Greda té més de 45 anys | Martí Albesa
18 d'octubre del 2023
Actualitzat el 03 d'abril del 2024 a la 13:24h

El 4 de desembre de 2019, mesos abans de l'aparició de la pandèmia de la Covid, el Departament aterrava a Olot per anunciar que la ciutat tindria un nou institut. No seria un nou edifici, sinó un nou centre: l'Escola Llar passaria a tenir, per primera vegada, aules de Secundària i es diria Institut Escola Greda. A la roda de premsa d'aquell 4 de desembre no hi va assistir cap representant de l'Ajuntament d'Olot, un fet que va evidenciar el desacord municipal amb la decisió que havia pres unilateralment el Departament.

Aquest 2023 ja s'ha completat la conversió. Aquest curs els primers alumnes que van entrar a primer d'ESO el 2020 ja estan cursant quart i, per tant, aquest és el primer any en què el centre té les quatre classes de Secundària. Són quatre cursos, però dos d'ells tenen dues línies i els altres dos en tenen tres. Un fet que ha suposat passar dels 200 alumnes que hi havia el 2019 a l'Escola Llar als 500 que té ara l'IE Greda.

En el seu moment, el Departament va justificar la decisió de convertir l'Escola Llar en un institut pel fet que tenia "els espais suficients" i només calia reformar-los. Al llarg d'aquests quatre anys, però, l'edifici, que té més de 45 anys, ha quedat petit i ja s'ha hagut de planificar la construcció de quatre aules en barracons.
 

Inversions vs arribada d'alumnes: dues velocitats

L'equilibri entre les reformes o ampliació d'espais i l'arribada de nous alumnes i cursos any rere any s'ha trencat, segons l'Associació de Famílies del centre. "Es nota molt la manca d'espai i estem molestos i decebuts de com s'ha gestionat des del Departament d'Educació", diu el portaveu de l'AFA, Gonzalo Gamboa, en declaracions a NacióGarrotxa. "Creiem que hi ha hagut una falta de planificació. Demanem que el projecte educatiu es pugui aplicar de manera digna. Van prendre una decisió i no van planificar-ho bé perquè les inversions haurien d'anar en paral·lel o abans que l'arribada de l'alumnat", afegeix.
 

L'IE Greda es va inaugurar el setembre del 2020 Foto: Martí Albesa


Per l'AFA, les inversions no han arribat a temps i això ha suposat una manca d'espais que ha portat al centre a situacions límit com utilitzar lavabos antics com a magatzem, no tenir vestidors amb dutxes per després de fer gimnàs, o convertir la biblioteca i el menjador en aules.
 

1,5 milions d'euros per adaptar el centre

Davant aquesta situació, el Departament d'Educació, principalment, però també l'Ajuntament d'Olot han invertit o tenen previst invertir fins a 1,5 milions d'euros a l'Escola Greda per adaptar-la. La decisió de convertir l'edifici de l'Escola Llar en un institut va arribar acompanyada d'un pla d'inversions que no s'ha pogut desplegar com es preveia, tot i admetre que eren necessaris: "A nivell constructiu l'edifici es troba en bon estat, malgrat les limitacions pròpies d'una construcció d'edat, però a nivell funcional presenta certes mancances sobre les quals s'ha decidit actuar", diu un informe d'Educació, qui no ha atès la petició d'entrevista de NacióGarrotxa.

Els primers treballs van començar el 2020 amb una primera fase d'uns 85.000 euros que redistribuïa la planta baixa, s'habilitava un magatzem de la primera planta com a lavabo i s'actuava en uns vidres de la segona planta "que no eren segurs", segons defineix el projecte consultat per aquest diari. La segona fase va arribar el 2021 i va ser més important que la primera. Va costar 337.000 euros i va permetre millorar la connectivitat del menjador, convertir l'aula taller i el laboratori en dues aules de primer d'ESO, convertir una terrassa en una aula de primària o fer noves obertures, entre altres obres.

La tercera fase que s'havia de dur a terme el 2022 va quedar deserta (cap empresa es va presentar a la licitació) i tot just s'ha adjudicat aquest passat estiu. Té un pressupost d'uns 374.000 euros i preveu crear una nova entrada a consergeria, noves escales d'evacuació i redistribuir l'ala est de la segona planta per a noves aules de Primària. De moment, però, aquestes accions encara no s'han desenvolupat.
 

L'entrada de l'IE Greda Foto: Martí Albesa


El que si que està en marxa són quatre actuacions més: l'aïllament i revestiment de la façana, les calderes, la cuina i els nous barracons. Aquests dies ja s'ha començat a muntar una vestida a l'edifici per repintar i revestir la façana i millorar-la energèticament amb nous aïllaments. Aquesta actuació que pujarà a 339.000 euros i serà finançada pels fons Next Generation.

Els treballs a la façana coincidiran amb el muntatge dels nous barracons que està previst que comencin a instal·lar-se abans d'acabar l'any i s'ubicaran en un terreny annex a l'escola.  Permetran tenir quatre aules noves i costaran 252.000 euros que s'afegeixen, també, als 90.000 euros que han costat les noves calderes que ha instal·lat l'Ajuntament d'Olot per evitar que es repeteixi el que va passar l'hivern passat quan els alumnes havien de fer classe amb abrics perquè el sistema de calefacció s'espatllava. Finalment, el consistori olotí també té previst arreglar la cuina del centre per valor d'uns 65.000 euros, tot i que els treballs hauran d'esperar, ja que la licitació va quedar deserta.
 

Un nou institut a Sant Miquel en ment

Després d'invertir i planificar aquests 1,5 milions d'euros, aquest 2023 comença a aplanar l'opció que l'Institut Escola Greda es traslladi d'ubicació i s'instal·li al barri de Sant Miquel en un edifici de nova construcció al peu del volcà de la Garrinada. La proposta va aparèixer durant la campanya electoral del passat mes de maig i ja s'ha fet arribar al Departament d'Educació, qui, de moment, no s'ha pronunciat públicament.

L'actual centre, ubicat en un polígon industrial, "ha quedat amortitzat després de cinquanta anys", assegurava l'alcalde d'Olot, Pep Berga, durant la campanya del 28-M. "La ubicació no seria la més adequada", afirma el regidor d'Educació, Josep Quintana. A més, la construcció de la variant d'Olot a la zona també força la deslocalització de l'IE Greda.

Per tot plegat, va ser una bona decisió apostar per reformar l'escola Llar i convertir-la en l'IE Greda? Hauria estat millor construir directament un centre nou? Segons l'AFA no ho valora directament i l'Ajuntament d'Olot considera bona la decisió del Departament de fa quatre anys.

"No sé quant costa un edifici nou, però segur que hi ha diferència. Malgrat tot, si el Departament decideix transformar una escola en un institut escola, ha de posar els recursos que siguin necessaris perquè això sigui realitat de manera adequada. Estaria bé un nou institut, però mentrestant calen les inversions per atendre una població creixent", diu Gamboa. "Com totes les decisions, té coses bones i coses no tan bones. El fet de tenir un edifici, encara que estigués amb mancances, accelerava l'opció. El Greda ha fet una transformació fantàstica i tothom està molt content. L'esforç de l'equip directiu s'ha de fer valdre. La decisió no em sembla que fos dolenta", diu Quintana.

Tant des de l'Ajuntament com des de l'AFA aplaudeixen l'esforç que ha fet la direcció de l'IE Greda i el seu professorat. El centre va néixer enmig d'una pandèmia i després de quatre anys ha vist com l'arribada de nous alumnes no ha anat al mateix ritme que l'arribada de les inversions necessàries per poder educar amb comoditat. L'Escola Llar ja és història i l'IE Greda ja està al 100% de capacitat després d'un viatge entre equilibris, on a falta d'inversions econòmiques i materials, on més s'ha invertit és en protegir i mantenir el més important: l'educació dels alumnes. 
 

Arxivat a