L'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa ha presentat aquest dimecres la dotzena edició de la Ruta de les Tapes d'Olot. La iniciativa començarà el pròxim divendres 3 de maig i acabarà el divendres 31 del mateix mes. En total, hi haurà 22 tapes que cuinaran 22 establiments diferents de la ciutat (cinc més que l'any passat) i, per primera vegada, de la comarca.
"Aquest any hem volgut obrir fronteres i sortir d'Olot. És una cosa que de cara a l'any que ve hem d'intentar fomentar perquè els establiments d'altres llocs de la comarca també participin en la Ruta i convidar a sortir als pobles", ha explicat Víctor Camacho, membre de l'Associació d'Hostalatge. Enguany, l'únic restaurant de fora la capital garrotxina que participarà en la ruta és L'Eixida de Montagut.
Aquesta edició, les tapes costaran 3,95 euros i aniran acompanyades d'un quinto. Cada establiment ha establert uns horaris i dies concrets per poder servir la tapa. A la majoria dels llocs, es pot degustar fins a les deu o les onze de la nit dels dimecres, dijous, divendres i dissabtes. També hi ha alguns establiments que oferiran la tapa els diumenges, dilluns i dimarts. Es poden consultar tots els horaris al fulletó que repartiran els mateixos bars i restaurants.
"Crec que el preu no afecta la participació. Hem de seguir preus populars per convidar la gent a sortir. Els costos han pujat molt aquests últims anys i ens hem adaptat nosaltres, però també crec que la gent", ha dit Camacho sobre l'augment del preu en comparació a anys anteriors.

La Ruta de les Tapes 2024 també comptarà amb el concurs a la Millor Tapa Popular i la Millor Tapa Professional. La primera la votarà el públic a través del codi QR que hi ha al fulletó de la ruta o directament accedint a la pàgina web de l'Associació d'Hostalatge. L'altra votació anirà a càrrec d'un jurat secret que farà la ruta. Els ciutadans que votin la millor tapa podran entrar en un sorteig d'una estada gastronòmica a Cabanyes entre Valls, vals de 25 € per l'aplicació Garrotxa Approp, un àpat en un restaurant de l'associació o lots de cervesa.
Els restaurants i tapes de la Ruta de les Tapes 2024:
- Wabi Sabi: gambon en temporada sobre una endívia i salsa quimuchi
- Quina Barra: Pepito català (biquini de pollastre a l'ast amb gamba)
- Pekin: pilotes de porc amb salsa agredolça i brioix de tortell
- La Vermuteria: Salti papa mix (mix de carn amb patates estil francès)
- La Rutina: Ni fu, ni fua (minihamburguesa de pa de brioix amb vedella, compota de poma, foie i reducció de ratafia)
- La Perla: tortell d'anís amb pulled pork i reducció de ratafia
- La Mallorquina: cistella de plàtan madur amb pollastre, verdures, pico de gallo i guacamole
- La Brasera: caneló de pasta filo amb formatge de cabra i ceba confitada
- La Cuina de l'Orfeó: pollastre crunchy amb salsa agredolça
- L'Arcada: Black Tikka Masala (minihamburguesa de pollastre, compota de poma, espinacs, salsa de iogurt, ou i pa negre de sèsam)
- L'Ansat: pa carasau amb melós de la Maria, sideral de cítrics, gel d'enciam i poma macerada
- Juicy Lucy: melós de vedella amb ratafia i guacamole
- Hostal del Sol: biquini de galta de porc amb formatge
- Firabar: Bon rotllo (ensaladilla de patata, pa bimbo sucat amb maionesa de pebrot de piquillo i esferificacions de piquillo)
- Nou Firalet: Torradeta Firalet (mini pa de pagès, romesco, xampinyó, bacó, espàrrec verd, formatge de bri i oli trufat)
- El Nou Entrepà: milfulls de patata amb botifarra de perol, salsa de ceps i toc de foie
- El Celler: coca de pop amb sobrassada picant i maionesa d'all negre
- Eko: botifarra blanca de xai a la brasa amb pa amb tomàquet i allioli
- Blay: llagostí amb tempura
- Ca la Tina: musclos de Ca la Tina
- Alba 2008: vieira amb fideus d'arròs
- Eixida: lingot de peus de porc amb tàrtar de gambes i els seus bigotis