El coworking o treball en xarxa –en què es comparteixen serveis, tecnologies, projectes, etc., en un mateix espai a costos més baixos– no és, però, una novetat a Olot: hi ha el coworking de Processos Terapèutics del carrer Esglesiers, el del Núria Social, el de l'empresa Foxnice…

L'arquitecte Guillem Colomer i el regidor Estanis Vayreda han presentat el projecte de millora. Foto: Xavier Borràs.
L’equip d’arquitectes i enginyers Colomer-Rifà s’ha encarregat de la proposta de distribució dels 175m2 de superfície que es convertiran en un espai de treball compartit, una sala de reunions i un petit office que alhora esdevindrà també el lloc de reunió per a grups més reduïts, tal com ha explicat Guillem Colomer. Hi haurà espai per a un total de 16 emprenedors que estiguin disposats a compartir l’equipament i per tant els costos, i que sobretot valorin les possibilitats que els pot oferir la possibilitat d’establir col·laboracions amb altres professionals.

Imatge virtual del despatx Colomer-Rifà de l'espai de coworking. Foto: Colomer-Rifà
Amb aquest projecte, l’Ajuntament ha volgut mantenir l’esperit emprenedor de l’antic Can Nyera. Situat al número 5 del carrer de l’Aigua, la popular botiga es va inaugurar el 7 de novembre de 1952 i va tancar les seves portes l’any 2.000 com una dels establiments de referència a Olot en la venda de teixits. Ara l’espai de coworking vol agafar el relleu de la família Guitart que va convertir el local en un dels comerços històrics de la ciutat.
El regidor de Promoció, Estanis Vayreda, ha explicat que “el projecte preveu mantenir la façana tan característica d’aquest comerç i redistribuir la planta baixa”. Guillem Colomer, de Colomer-Rifà ha afegit que “la zona de venda de l'antic establiment es convertirà en l'espai de treball per als professionals del coworking, mentre que l'antic espai de serveis del comerç (servei, pas, despatx i magatzem) serà el que es transformarà més” per ubicar-hi a més d'un servei adaptat, una sala de reunions i un espai d'office. Les obres també contemplen la renovació de les instal·lacions necessàries per al correcte funcionament de l’activitat: aigua, sanejament, electricitat... Tant la fusteria, les antigues motllures del sostre i els vells paviments es respectaran quasi al cent per cent, igual com la façana dels antics magatzems.

Foto antiga dels Magatzems Guitart d'Olot. Foto: ACGAX/Fons Emili Pujol Planagumà.
L’Ajuntament licitarà la millora de Can Nyera, per un import de 180.000 euros, perquè les obres puguin començar en els propers mesos. També convocarà un concurs perquè una entitat es faci càrrec de la gestió del coworking amb l’objectiu de facilitar el contacte i la creació de xarxa entre diferents professionals que s’hi ubiquin per tal d’afavorir el creixement de les seves activitats i el desenvolupament de projectes compartits.
La creació d’un espai de coworking neix de la unió de dos objectius: d’una banda, d’oferir un espai de treball per a persones emprenedores de la comarca que els faciliti la creació de xarxa i els permeti créixer i, de l’altra, de la voluntat de revitalitzar el nucli antic d’Olot a partir del treball realitzat en el marc del PIAM.