
Conèixer la vila de Peratallada, al municipi de Forallac (El Baix Empordà), ja és tot un plaer tenint en compte que aquesta petita població, de poc més de 150 habitants, és declarada conjunt històrico-artístic per la presència de nombroses mostres d’arquitectura medieval.
Però aquesta visita pot ser encara més agradable gràcies a la iniciativa Peratallada Tasting Tour .
A part de la història medieval d’aquesta vila, existeix un llegat molt més recent i igualment interessant per conèixer: la història de la Peratallada de principis del segle XX, amb la pagesia com a principal font de riquesa de la població.
La iniciativa Peratallada Tasting Tour proposa un viatge a aquesta Peratallada més recent, desconeguda i amb algunes curiositats per descobrir. Tant a través dels seus carrers com a partir de la gastronomia.
Per això, la ruta, que funciona sota reserva i a partir de grups d’un mínim de quatre persones, es fa acompanyada per un guia local i amb dues parades en restaurants de la població, que ofereixen una degustació i un tast de vi de l’Empordà. Els establiments que hi participen són el restaurant la Candelaria, el restaurant Bonay i el Papibou.
La ruta és d’una hora i mitja de durada, aproximadament, en grups reduïts de, com a màxim, 10 persones, en català, castellà i anglès. Es tracta d’una manera diferent de conèixer aquesta vila medieval, però no només pel que fa a aquest període històric, sinó sobretot el seu passat més recent relacionat amb la pagesia i els productes de la terra.
La idea de recuperar els orígens tradicionals del poble
Núria Martinell, nascuda a Peratallada, dedicada al món del turisme, i Nik Duserm, guia local amb més de 250 visites medievals fetes a Peratallada, van observar que el turista i el visitant marxaven del poble moltes vegades pensant que aquest havia passat de la llança i l’escut medieval a la forquilla i el ganivet del restauran, perquè en aquesta petita població, l'esclat turístic, sumat a l’interès patrimonial del poble, va fer que hi afloressin setze restaurants.
Coneixedors d’aquesta realitat, i inquiets perquè el visitant s’enduia una imatge equivocada del poble, van plantejar explicar aquest període en què la pagesia i la ramaderia eren la principal activitat econòmica de la vila. Un temps en què existia una activitat comercial en el nucli, no produïda per la quantitat de turistes que visitaven al poble, sinó per la gent que hi vivia i per la gent dels pobles del voltant. Hi existien, a principis del segle XX, diverses barberies, fleques, carnisseries, trulls d’olis, botigues de queviures, sales de ball i cafès.
Per a més informació:
699851816 (Núria)
607894536 (Nik)